V Klatovech zakotvil Legiovlak s ukázkou života legionářů

9. květen 2024 14:10

Co to byla těpluška? Jak byl vybavený zdravotnický vagón a co všechno měli ve vlaku českoslovenští legionáři při své cestě napříč Transsibiřskou magistrálou? I na tyto otázky odpoví výstava v Legiovlaku, který křižuje naši republiku. Až do neděle 12. května má zastávku v Klatovech.

Legiovlak

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů a vstup do něj je zdarma. V každém voze návštěvníci najdou věrnou rekonstrukci vybavení i originální exponáty a panely s fotografiemi a informacemi o historii československých legií.

„Vlak je na cestě několik měsíců. Putuje napříč republikou od začátku dubna až do prvního víkendu v prosinci. Já osobně jezdím už pátou sezónu. Posádky jsou dvě a střídají se v určitých intervalech. Na rozdíl od skutečných legionářů, někteří z nich strávili ve vlaku až dva roky,“ říká vedoucí posádky Legiovlaku Jiří Müller.

Legiovlak

Legiovlak si v Klatovech mohou lidé prohlédnout do neděle 12. května. Stojí mimo nástupiště vzadu za nádražím. Ve všední den je otevřen od 8 do 18 hodin a o víkendu od 9 do 19 hodin. Termíny komentovaných prohlídek jsou zveřejněné na webu Legiovlaku.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio