V Královéhradeckém kraji je podle památkářů několik významně ohrožených kulturních památek

24. srpen 2022 07:52

V České republice je přes 40 000 kulturních památek, z toho je víc než 700 na seznamu ohrožených. Řada z nich je také v Královéhradeckém kraji. Které z nich považují památkáři za neohroženější zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Mezi ty nejohroženější patří zámek v Horním Maršově. Památka z konce 18. století chátrala v soukromých rukou řadu let, v srpnu před čtyřmi lety zámek vyhořel. Požár byl založený úmyslně, objednal si ho stávající majitel - ten sedí nyní ve vězení.

Čtěte také

Teď ho zastupuje jeho dcera, která dlouho tvrdila, že na opravy nemá peníze, pod hrozbou pokuty s nimi ale podle památkářů začala. Zásadní opravy zámky jsou ale v nedohlednu, areál je na prodej.

Další ohroženou památkou v Královéhradeckém kraji byla fara v Šonově. Původní majitel ji nechal chátrat, propadla se velká část střechy i některé stropy. Loni převzal barokní budovu nový majitel, ten je připravený do obnovy investovat miliony korun, téměř milion dostal také od státu. Opravy fary už začaly, potrvají ale určitě několik let.

Seznam ohrožených památek v Královehradeckém kraji je mnohem víc. Které bys ještě zmínil?

Čtěte také

Například pivovar v Rudníku, původně renesanční zámek, přestavěný na pivovar na počátku 19. století. I tento objekt je hodně zchátralý, dlouhodobě bez údržby a využití. Do interiéru kvůli propadlé střeše zatéká, poškozené jsou i některé stropy a klenby. Ministerstvo kultury sice poskytlo dotaci na obnovu, vlastník ale opravy nestihl a peníze vrátil.

Další ohroženou památkou je kostel v Pilníkově. Tam se před lety zřítila klenba, hrozí i zřícení druhé, která je nad oltářem. Loni se navíc nakláněla věž a dělníci ji tak museli sundat. Kostel se stále opravuje, na opravy každoročně přispívá stát, obec i česko-německý fond. Ale opravy také potrvají ještě dlouho.

Památkově chráněných objektů postupně přibývá. Jaké jsou ty nejnovější v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Nově chráněných objektů je zatím letos v kraji sedm. Třeba areál kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v obci Březina na Jičínsku. To je novorenesanční hřbitovní bezvěžový kostel se sochami dvou světic a volně stojící sochou rolníka.

Mezi kulturní památky nově patří třeba kostel Božského srdce Páně v Borovničce na Trutnovsku, venkovský horský dům v Peci pod Sněžkou nebo kostel sv. Jiří a sv. Martina s farou v Martínkovicích na Náchodsku.

Spustit audio

Související