V místě zvaném Kamenná věž sídlili lidé už v době kamenné. Kdo vykopal mohutné příkopy, se ale stále neví

20. březen 2024

Na vyvýšeném hřbetu nad klidnou hladinou římovské přehradní nádrže se nachází starobylé opevnění nazývané Kamenná věž. Dojdeme sem pohodlnou procházkou z Velešína za půl hodiny. Úzký hřbet přetíná čtveřice příkopů a za nimi se tyčí výrazný pahorek.

Komu ale opevněné místo sloužilo a kdy vzniklo? Historikové a archeologové za posledních sto let přišli postupně s několika teoriemi.

Podle Braniše šlo o součást sousedního slovanského hradiště, podle Dubského tu mohlo být předsunuté opevnění hradu Velešína. Anebo hrádek, který Velešínu předcházel. Anebo s Velešínem současný, ale v majetku konkurenčního šlechtického rodu. Možná také hrádek chránící dávno zaniklé obchodní cesty.

Nejnovější archeologický výzkum otázky nezodpověděl, naopak přinesl nové. Bylo zjištěno, že tady lidé sídlili dokonce už v době kamenné a zejména v době bronzové a železné. A znovu ve středověku.

Kdo a kdy vykopal příkopy, tedy pořád nevíme. Výzkum také neodhalil žádné základy zděné stavby. Pokud na pahorku zvaném Kamenná věž skutečně stávala nějaká věž, byla nejspíš dřevěná.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Daniel Kovář.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související