V Pohledu rekonstruují bydlení čápům bílým, ti dělníky kontrolují ze svého nového hnízda

7. duben 2024 07:00

Bydlení v objektu, kde probíhá rekonstrukce, je vždy trochu nepříjemné. Teď jsou v takové situaci čápi bílí v Pohledu na Havlíčkobrodsku. Oprava komína v centru obce se kvůli počasí protáhla a opeření obyvatelé se pro změnu z teplých krajin vrátili dřív.

Své sídlo proto teď čápi sdílí s komínáři. A celou věc nesou poměrně statečně. „Spěchali jsme na to, aby práce byly co nejdál tomu hnízdu, aby je nerušily, a teď už jim tolik nevadíme,“ říká Karel Šimek, zatímco si míchá maltu na zacelení děr.

Spolu s rekonstrukcí komína dostali čápi nové hnízdo. „Vytvořila se nahoře nová konstrukce s odvětráváním a vypletli jsme nové hnízdo z vrbového proutí. A ochránci si přáli, že se má vyplést vevnitř březovými větvemi,“ dodává.

Vedení Pohledu původně počítalo s tím, že až se čápi z teplých krajů vrátí, budou už práce hotové. „Zima byla sice mírná, ale pořád trošku mrzlo, takže se zednické práce dělat nemohly. Navíc bylo dost větrno. Jsme v polovině prací, ale evidentně to čápům nevadí,“ popisuje starosta z KDU-ČSL Milan Klement.

Přítomnost dělníků by neměla ohrozit vyvedení mláďat, která čápi v Pohledu mají každý rok.

Online mapu čapích hnízd najedete ZDE.

Mapa čapích hnízd
Spustit audio

Související