V Praze opět protestují zemědělci. Na dnešní akci vyrazilo i mnoho farmářů z Královéhradeckého kraje

7. březen 2024 08:35

Zemědělci dnes znovu protestují proti vládní agrární politice. Slíbenou pomoc od vlády považují za nedostatečnou. Protestu v Praze, svolaného Agrární komorou a Zemědělským svazem, se účastní i farmáři z Královéhradeckého kraje. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Podle zástupců regionální Agrární komory odjelo z našeho kraje do hlavního města zhruba 400 farmářů. Například ze ZD Ostaš na Náchodsku to je podle předsedy družstva 20 zaměstnanců z 33, ostatní by prý jeli také, ale musí se starat o zvířata a běžný chod družstva.

Většina farmářů z našeho kraje zamířila do Prahy osobními vozy, bez zemědělských strojů. Počet traktorů a další techniky totiž dnes sami zemědělci omezili na zhruba 500, velká část z toho přijela z nejbližšího okolí Prahy. Z Královéhradeckého kraje tak brzy ráno odjelo jen okolo 20 kusů zemědělské techniky. Přímo v kraji dnes zemědělci žádný protest neorganizují.

Po minulých protestech zástupci zemědělců s vládními politiky vyjednávali. O co je žádají?
Mimo jiné chtějí víc podpořit zaměstnanost na venkově, vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem a také třeba nedanit evropské provozní dotace.

Čtěte také

Podle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala není situace v tuzemském zemědělství dobrá a neustále se zhoršuje. Zatím se prý nepodařilo vyjednat zásadní posun, který by chovatelům a pěstitelům skutečně pomohl.

Ministr životního prostředí Marek Výborný z KDU - ČSL uvedl, že vláda některým požadavkům vyšla vstříc, podle farmářů to ale nestačí. Ministr uvádí, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty. Dnešního protestu se ministr chce zúčastnit, se zemědělci se plánuje setkat.

Už jsme říkali, že zemědělci do Prahy zamířili brzy ráno. Jak by měl jejich dnešní protest vypadat?
Původně říkali, že poklidně, dopoledne plánovali jezdit kolem Letenských sadů, v poledne se pak mají shromáždit na demonstraci před úřadem vlády.

Čtěte také

Už ráno ale přišly první problémy, jeden ze zemědělců totiž před úřadem vlády vysypal hnůj a policie ho následně zadržela.

Tento incident tak trochu odpovídá tomu, co jsem i já slyšel od farmářů. Jsou mezi nimi takoví, kteří považují poklidné protesty za nedostatečné, chtějí postupovat razantněji. Říkají, že pouhé protestní jízdy bez blokády silnic nebo některých budov, nic nezmění.

Podle nich je současná situace neúnosná. Říkají, že když vláda v minulosti vyhověla požadavkům lékařů nebo třeba učitelů, měla by pomoci i jim.

Spustit audio

Související