V Safari Parku Dvůr Králové hnízdí tři druhy pelikánů. Nejtěžší létající ptáci se dožívají až 30 let

9. březen 2024 07:43

Zoologové dvorského safari parku se tentokrát rozhodli pro přirozený odchov mláďat pelikánů na hnízdech v zázemí, takže ve venkovním výběhu jsou nejvíce slyšet jejich „spolubydlící“ plameňáci. Ošetřovatele a návštěvníky hlasitě zdraví a snaží se i teď na rozhraní zimy a jara upoutat jejich pozornost. Přilákali nejen zoologa Michala Podhrázského, ale i redaktorku Danu Voňkovou.

Pelikáni jsou nejtěžší létající ptáci, váží až 15 kilogramů. Délka od špičky zobáku po konec ocasu bývá podle druhu 105 až 188 cm, zvláštní zobák může být dlouhý až půl metru. Spodní čelist zobáku je vytvořena ze dvou ohebných, na špičce spojených lamel mezi nimiž je široký a pružný hrdelní vak, do kterého se vejde až 14 litrů vody, jako uzávěr působí horní čelist.

Čtěte také

Protože dobře prokrvený vak je bez peří, slouží také k ochlazování krve.

Pelikáni se zdržují v dosahu sladké vody, aby se po pobytu ve slané vodě mohli zbavit soli. Nemají na rozdíl od většiny vodních ptáků peří vodu odpuzující, po koupeli si proto musí kožním mazem z mazové žlázy peří důkladně zobákem promastit. Mimo hnízdící sezonu tráví převážnou část dne čechráním peří nebo odpočinkem.

Pelikáni denně spotřebují 1 až 2 kilogramy potravy. Poradí si i s rybou dlouhou 30 centimetrů. Ryby polykají živé. Větší vyhazují do vzduchu, aby dopadly do vaku hlavou dolů a nepoškodily jim například žábrami jícen, vak ani žaludek.

Pelikáni ve dvorském safari parku

Převážná většina pelikánů žije v jedné sezóně v monogamních svazcích, před každou další sezónou utvářejí páry svazky nové. V zajetí se nemnoží, nejsou-li společně nejméně 4 páry. Začátek hnízdění se u těchto ptáků vyznačuje plachostí a citlivostí. Vyrušení pelikáni často vybrané místo pro zahnízdění opustí.

Čtěte také

Samice staví hnízdo o průměru 0,5 až 1,5 metru z klestí, rákosu, travin a bláta. Potřebné "suroviny" přináší ve vaku samec, hnízdo je buď na zemi nebo na stromě. Během inkubační doby, která trvá 4 až 7 týdnů, se v sezení na vejcích střídají oba rodiče. Po vylíhnutí holé mládě rodiče krmí natrávenou potravou z volete až do doby, kdy se zcela opeří, což trvá 10 až 12 týdnů.

Po vylíhnutí začíná boj mezi sourozenci o potravu a místo v hnízdě. Samice zasedne na vejce ihned po snesení prvého, takže mláďata se rodí postupně, nejsou stejně veliká. V hnízdě dospívá průměrně jen jediné. Mláďata začínají plavat a shlukovat se ve věku 3 týdnů do téměř 100členných "školek", rodiče je bezpečně poznají a krmí jen svá vlastní. Pelikáni se dožívají i třiceti let.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související