V Safari Parku Dvůr Králové vás zavedeme do opičí říše za kombami, opičkami maki, guerézami a drily

2. září 2023 08:15

Není tajemstvím, že děti mají v oblibě opice. V Safari Parku Dvůr Králové je mohou pozorovat hned na několika místech. Zooložka Gabriela Linhart a redaktorka Dana Voňková vás dnes zavedou za kombami, za opičkami maki, za guerézami a drily. A u drilů také naši procházku začneme.

V zoologických zahradách se potrava zvířatům často servíruje tak, aby se její hledání stalo zábavnou součástí dne. Zoologové pro to mají odborný výraz enrychment.

Čtěte také

Dril černolící žije v Kamerunu, v části Nigérie a Rovníkové Guineje a na ostrově Bioko. Dospělí samci váží zhruba 25 kg. Samice jsou poloviční velikostí i váhy. Srst na hřbetě je olivově zelená s odstínem hnědé nebo šedé barvy. Obličej je sytě černý. Ve tvářích mají lícní vaky, do kterých si během pastvy ukládají potravu. Jsou to všežravci.

Vytvářejí malé skupiny 20 až 25 jedinců vedené jediným samcem, nebo sestavují větší tlupy s několika podřízenými samci. Safari park Dvůr Králové má jedinečnou zkušenost se skupinou, ve které se tolerují dva samci.

Čtěte také

Tato zoo chová z primátů také ty nejelegantnější - guerézy angolské. Jsou to štíhlé, černobílé opice s nápadnou pláštěnkou bílých chlupů. Obývají nejvyšší stromová patra, kde se živí téměř jen listím. Mláďata jsou po narození sněhobílá, teprve až ve věku tří měsíců jim začne srst černat. Ve volné přírodě obývají některé části Konga a hory Tanzanie.

Jedním z nejmenších primátů (ještě menší než kosman zakrslý) je maki trpasličí, endemit z Madagaskaru. Tato noční poloopice má velmi hustou, jemnou srst, která je na hřbetě zbarvena šedě až hnědočerveně, na břiše a hrdle bíle. Oči jsou nápadně velké a přizpůsobené k nočnímu vidění. Maki trpasličí je hmyzožravec, který občas spásá i plody, květy a listy.

V Safari Parku Dvůr Králové chovají spoustu zajímavých a vzácných opiček

Přestože si jednotlivá zvířata shánějí potravu samostatně, žijí v mnohočetných polygamních skupinách a během noci mezi sebou komunikují, ať už akusticky, pachově nebo i vizuálně.

Čtěte také

Dalším zajímavým primátem je v Safari Parku Dvůr Králové komba ušatá. Má zvlněnou tlustou kůži a velké vysoce citlivé oči. Zorničky jsou ve dne patrné pouze jako malé, svislé čárky. V noci naopak vyplňují téměř celou plochu oka - to jim umožňuje dobré noční vidění. Dlouhý ocas jim pomáhá udržovat rovnováhu, a při „letu“ vzduchem slouží jako kormidlo.

Jejich uši se skládají ze čtyř částí, které mohou jednotlivě ohýbat. Komba ušatá žije na jih od Sahary a na blízkých ostrovech včetně Zanzibaru.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související