V Solnici na Rychnovsku mají za více než 100 milionů korun opravený společenský dům

20. červen 2019 09:41

V Solnici na Rychnovsku můžete dnes poprvé navštívit opravený společenský dům. Ve středu oficiálně skončila jeho oprava za víc než 100 milionů korun. Jeden z největších kulturních domů v Královéhradeckém kraji se dočkal kompletní obnovy. Dominantou je teď multifunkční sál, ve kterém můžou být koncerty, divadelní představení, filmové projekce nebo plesy.

Z původního kulturního domu ze začátku 80. let minulého století zbyly jen nosné sloupy a skelet budovy.

Obce v průmyslové zóně Solnice - Kvasiny mohou žádat o dotace na výstavbu bytů a infrastruktury

Výstavba nových bytů a infrastruktury (ilustrační foto)

Ministerstvo pro místní rozvoj chce podpořit výstavbu nájemních bytů pro obce a města v okolí průmyslových zón. Týká se to i zóny v Kvasinách, kde pracuje přes deset tisíc lidí. Řada z nich bydlí na ubytovnách, někteří budou mít brzy šanci dosáhnout na příjemnější bydlení. 

Vše ostatní se dočkalo proměny. Té největší právě multifunkční sál, vysvětluje nezávislý starosta Solnice Jan Hostinský.
„Sál je záměrně koncipován maximálně multifunkčně. Tedy je možné jej připravit pro menší počet diváků a návštěvníků a předělit ho. Nebo je možné využít maximální kapacitu."

Obnova domu stála 114 milionů korun, většinu zaplatila dotace od ministerstva financí.
„Ministerstvo financí se podílelo dotací ve výši 77,7 milionů korun. Více než 36 milionů korun platila Solnice ze svého rozpočtu. Protože jsme s tímto projektem dlouhodobě počítali, tak jsme si na něj uspořili."

Společenský dům v Solnici se otevřel v novém hávu

Přestavba společenského domu byla součástí vládních investic do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny.

Po 30 letech se do Solnice vrátila policejní služebna. V nepřetržitém provozu v ní slouží 6 policistů

Otevření nové policejní služebny v Solnici na Rychnovsku

V Solnici na Rychnovsku policie otevřela novou služebnu cizinecké policie. Ta by měla pomoci řešit problémy s cizinci zaměstnanými v automobilce Škoda Auto a dalších továrnách v průmyslové zóně Kvasiny - Solnice. V nepřetržitém provozu v ní bude sloužit šest policistů. Do budoucna se počítá s dalšími deseti.

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD to vnímá i jako jakousi kompenzaci místním za negativní dopady související s rozšiřováním průmyslové zóny.
„Je zde nová služebna, jsou zde policisté, kteří jsou fyzicky vidět a to je důležité. Takže velmi oceňuji a jsem rád za onu akceschopnost od policie a ministerstva vnitra."

A hned ještě doplňuje: „Zároveň nejen prací je živ člověk. Tedy tento kulturní stánek znamená to, že lidé mají možnost trávit velmi rozumně a zajímavě svůj volný čas."

Dnes od 10 do 18 hodin si může opravený společenský dům prohlédnout veřejnost. Až do neděle je v něm pak v souvislosti s otevřením připravený program plný divadelních představení, koncertů a výstav.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související