V zámeckých sklepích v Doudlebách nad Orlicí letos zřejmě poprvé přezimovali vzácní netopýři

30. březen 2019 09:55

Zámecké sklepy v Doudlebách nad Orlicí se v zimě staly domovem pro vzácné netopýry. Podle správce Petra Dujky se tam zřejmě v letošním roce objevili poprvé. Jak se reportérka Jana Házová na vlastní oči přesvědčila, doba jejich zimního spánku zatím trvá i na začátku jara. 

Vstupujeme do zámeckých sklepů v Doudlebách nad Orlicí. Mříž jde nahoru. A otevřela se před námi černá díra, naštěstí jsou v ní vidět schody. 

Od netopýrů jsme odkoukali echolokaci. A co hibernace? Mnoho z jejich života zůstává tajemstvím

Netopýr je pozoruhodné zvíře

Netopýři mají z našich savců jedno prvenství. Jsou nejvíc ohroženou skupinou. Netopýři patří mezi savce do skupiny označované jako řád letouni, protože si jako jediní z nich osvojili schopnost aktivně létat. Za tmy se orientují pomocí echolokace. Vydávají pro lidské ucho neslyšitelné ultrazvuky a podle jejich ozvěny dokáží určit svou polohu v prostoru, rozpoznat okolní překážky, případnou kořist nebo jiné netopýry.

"Vezmu baterku a budu svítit. Sklepy vedou do hloubky 10 až 11 metrů. Drží se tu stálá teplota. Je zde 9 až 10 stupňů Celsia. To znamená, že netopýři tady mohou při této teplotě v klidu prožít celou zimu," říká Petr Dujka.

A hned doplňuje, jak jsou zámecké sklepy rozlehlé: "Máme tedy dvě patra sklepů. A dá se říci, že pod celou obvodovou zdí zámku."

V zámeckých sklepích v Doudlebách nad Orlicí přezimovali vzácní netopýři

Co tedy přebývá za netopýry? Údajně jde o vzácný druh.
"Je to opravdu unikum, které tady žije. Jsou to vrápenci malí, celá kolonie. Tito netopýři patří k teplomilným druhům. Takže tohle údolí Orlice jim vyhovuje."

Kudy vlastně netopýři vylétají ze sklepů ven?
"Máme tady takové odvzdušňovací kanálky a těmi oni prolétávají."

Netopýři skoro již legendárně také obývají půdní prostory zámku v Doudlebech nad Orlicí. Ty jsou ovšem zatím prázdné. Protože do těchto prostor se naopak jiný druh netopýrů stěhuje na léto.
"Ano, jedná se o netopýry velké. Ti zimu přečkávají někde v jiných prostorách." 

Ochranáři počítají netopýry v Orlických horách. Procházejí proto i staré pěchotní bunkry

Ochranáři počítají v Orlických horách netopýry. Procházejí proto i staré pěchotní bunkry

Ochranáři z Agentury ochrany přírody v těchto dnech vycházejí do Orlických hor za netopýry. Využívají totiž dobu jejich zimního spánku k mapování populace. Místa, kde se nejčastěji vyskytují, jsou například jeskyně, skalní masivy, ale také třeba sklepy nebo podkroví starých domů. 

Netopýři jsou na zámku každoročně, nebo je to novinka?
"Možná, že je tady máme celoročně. Protože zoologové, kteří se sem jezdí pravidelně na netopýry žijící na půdě dívat, se rozhodli, že přijedou v únoru a podívají se do našich sklepů, jestli náhodou tam některý z těch netopýrů nebude. A našli tam onen unikátní druh. Našli jich tam celkem 18," dodává Petr Dujka.

Vrápenci malí, kteří se vyskytují v doudlebských zámeckých sklepích, se dožívají věku až 40 let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související