V ZOO ve Dvoře Králové se narodil vzácný osel somálský

24. září 2010

Dne 8.5.2004 se narodilo v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem první mládě osla somálského v nedlouhé historii zdejšího chovu tohoto kriticky ohroženého druhu, který byl pravděpodobně v přírodě již vyhuben. Dne 2.2.2000 byli do ZOO Dvůr Králové dovezeni první jedinci - dva hřebci (Dante a Mike) ze ZOO v Ústí nad Labem. Obohatili již tak pestré druhové spektrum afrických kopytníků. Hřebci obývali první sezónu severoafrický výběh spolu s adaxi a velbloudy jednohrbými, v další sezóně pak byli v safari spolu s ostatními druhy kopytníků vypuštěni do safari.

V roce 2001 získala ZOO nový pár (Toni, Torry) ze ZOO Tierpark Berlin a to výměnou za samici žirafy. V roce 2003 byl ke klisně Torry (narozené 11.12.2000 v Tierparku Berlin) přivezen nepříbuzný hřebec ze ZOO v Liberci Quoray (narozen 10.7.01990 v Oberwil).
Tato dvojice je také rodičovským párem malé klisničky, která se narodila po 13 měsíců trvající březosti. Ihned po porodu byla samička velmi čilá, bez problému si našla u matky zdroj mléka a její porodní váha 29 kg patří u tohoto druhu k těm nejvyšším. Samice s mládětem bude v nejbližších dnech nejprve chodit do odděleného venkovního dvorku, kde se mládě poprvé přes hrazení seznámí se svým otcem a poté do volného severoafrického výběhu, kde ho bude čekat seznámení s novými druhy - adaxi.
Doufáme, že se bude malé klisničce, jejíž křest bude proveden veřejně za několik týdnů, bude v královédvorské ZOO dařit a že za několik let i ona zde přivede na svět svého potomka.

Osel somálský (Equus asinus somalicus) je jedním z poddruhů osla afrického. V přírodě se ještě počátkem 80. let vyskytoval v Etiopii na Danakilských pláních a v Somálsku na Planině Dodi. V roce 1971 jich údajně žilo posledních 400 jedinců. Skutečný stav je však takový, že ho v přírodě již dlouhá léta nikdo neviděl. Tento poddruh divokého osla je ve své domovině ohrožován nejvíce pytláctvím, ale nedokáže obstát ani v silné konkurenci dobytka, který spásá veškerou vegetaci, přestože osli patří k velmi skromným zvířatům. K životu jim stačí spásání tuhé trávy a keřů. Kohoutková výška těchto oslů je 110 - 125 cm, hmotnost se pohybuje v rozmezí 212 až 243 kg. Barva srsti je šedá až šedavo hnědá se světlejší břišní stranou. Na předních i zadních končetinách je 10 až 12 tmavých příčných proužků. Samici, která je březí 370 - 390 dní, se rodí jedno mládě, které matku ihned následuje a které s ní setrvává celý první rok svého života. Samci jsou teritoriální, a označují si svá území hromádkami trusu, jako mezníky. Tato území mívají rozlohu 15 - 20 kilometrů čtverečných, a jejich majitel je brání proti vnikání cizích hřebců, které odhání od říjných klisen. Osel somálský patří mezi dobré běžce, dokáže vyvinout rychlost až 60 km v hodině. Ve volné přírodě se dožívá okolo 15 let, v zoologických zahradách téměř 30 roků (ojediněle i 40 roků).
Do zajetí bylo prvních pět zvířat dovezeno v roce 1970 do zoologické zahrady v Basileji a v dalších letech 12 zvířat z Etiopie do izraelské rezervace Hair-Bar. Odchovy z obou těchto zařízení se později dostaly i do jiných zoologických zahrad, takže v roce 2003 bylo v Evropě chováno 48 zvířat v 13 zařízeních ( na světě je dnes chováno přes 100 jedinců).
V České republice chová osly somálské zoologické zahrady v Liberci, Brně, Hodoníně, Ústí nad Labem a Dvoře Králové.

Logo
Spustit audio