Václav Havel. Muž, který nechtěl být divákem

Před 85 lety se narodil Václav Havel. Zázemí rodiny význačného pražského stavitele, jehož bratr byl filmovým magnátem, ho předurčovalo k zářné a bezproblémové budoucnosti. Napsal Petr Kukal. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Přišel však komunistický puč v roce 1948. Z prvorepublikové elity se jako mávnutím kouzelného proutku stal příslušníkem úpadkové buržoazie a třídním nepřítelem. Kvůli nevhodnému kádrovému profilu se také složitěji než jiní dramatici dostával k divadlu – jeho cesta na jeviště vedla přes sklad kulis, které stavěl nejprve v Divadle ABC a později v Divadle Na Zábradlí.

Kriticky se k poměrům vyjádřil už v roce 1967

Když viděl jako absurdní divadlo život v socialistickém Československu, pochopil, že nechce být a nebude jen divákem. Kriticky se k poměrům v zemi vyjádřil už v roce 1967 na IV. Sjezdu československých spisovatelů, po roce 1968 odsoudil invazi, v sedmdesátých letech psal Husákovi a zastával se undergroundu a konečně na sklonku roku 1976 inicioval a z velké části formuloval Chartu 77.

Byl úhrnem pět let vězněn, přičemž nejdelší trest trval bezmála čtyři roky. Ve všech konfrontacích s režimem mu stála po boku žena Olga, v boji s nemocí už jako prezidentovi pak jeho druhá manželka Dagmar. Letos v prosinci si připomene 10 let od jeho úmrtí.

Další Příběhy z kalendáře představí snímek, ve kterém herec poprvé promluvil k publiku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.