Václav Milík mladší a starší. Vášeň provoněná benzínem a korunovaná Zlatou pardubickou přilbou

30. říjen 2017

V pátek 27. října byli Pátečními hosty od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Václav Milík - vítěz letošního plochodrážního závodu Zlaté přilby, společně se svým otcem Václavem Milíkem.

Plochodrážník Václav Milík se stal v roce 2017 prvním českým vítězem Zlaté přilby po 21 letech. Otcem několikanásobného mistra ČR v kategorii do 19 let i dospělých je Václav Milík starší, farmář z Bernardova nedaleko Chvaletic nad Labem a několikanásobný mistr Československa a České republiky v orbě. Také je dvojnásobným mistrem Československa na ploché dráze.

Přímo na dráze přijímal množství gratulací Václav Milík starší.

„Jsem šíleně šťastný. Byl to můj sen, ještě když jsem sám jezdil. Ani jsem nikdy nechtěl, aby Vašek získal titul mistra světa, ale aby vyhrál Zlatou přilbu,“ prohlásil Milík senior, který v roce 1997 a 2000 opanoval slovenskou Zlatou prilbu SNP.

Zlatá přilba Pardubice​, Václav Milík​ mladší, Václav Milík starší a Lada Klokočníková​ v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové​

„V té pardubické jsem tátu překonal. On tady vyhrál malé finále, do něhož jsem se tu do letoška ještě ani nedostal,“ řekl Milík mladší.

A popsal i nový kousek do sbírky trofejí. „Přilba je trochu těžká, takže ven s ní na procházky asi chodit nebudu,“ směje se Václav Milík mladší.

autor: KLO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.