Váží desítky gramů, jsou velcí jak malý pomeranč a zimu by venku nepřežili. Útulky se plní ježky

5. listopad 2018 11:37

Mladé ježky, tyto malé hmyzožravce, kteří se narodili na podzim, teď lidé nachází na svých zahradách a odnáší je do záchranné stanice pro zvířata ve Vrchlabí. 

Do krkonošských škol zamířil rekordní počet Bodlinek. Na jaře se ježci vrátí do přírody

Děti na Vrchlabsku se staraly celou zimu o ježka. Teď přišel čas vrátit ho do přírody

Letos již po třinácté mají děti na některých krkonošských školách možnost pečovat přes zimu o ježka. Projekt Bodlinka u nás, který pro děti každoročně připravují pracovníci Správy KRNAP, je učí zodpovědnosti a kladnému vztahu ke zvířeti a zároveň pomáhají malému ježkovi přečkat zimu, kterou by bez pomoci lidí nepřežil. 

Vrchlabská záchranná stanice pro zraněná zvířata se začíná plnit malými ježky. Lidé je nachází na zahradách a přináší je. Pokud nezastihnou pracovnice stanice, mohou ježky nechat v takzvaném baby boxu. Malí ježci nemají šanci zimu venku přežít.

Díky dlouhému a teplému podzimu ochranáři počítají, že letos bude malých ježků z druhých vrhů hodně.

Pracovnice útulku Hana Štefanová otevírá dveře při příchodu do zaměstnání a už ji tady čekají tři velké krabice a v nich maličcí ježci. „Když se narodí tyto podzimní vrhy, tak ty většinou v přírodě nepřežijí. Tady jsou právě tři takový malinkatí, asi jsou z jednoho vrhu, paní je našla na zahradě."

Vrchlabská záchranná stanice pro zraněná zvířata se začíná plnit malými ježky

Ježci se přemístí do zvláštního kbelíku a velké boxy se musí vyčistit a vyměnit novinové papíry, na kterých leží. To se dělá každý den. A připraví se ježkům pravidelná strava.

„Kočičí krmení je pro ježky úplně ideální. A pochopitelně nesmí chybět voda, to je úplně nejdůležitější," říká Hana Štefanová a ukládá malé ježky do čistého pelíšku.

V dalších boxech přezimují větší ježci: „Ti jsou tady u nás již delší dobu, tak trošku povyrostli."

Vrchlabská záchranná stanice pro zraněná zvířata se začíná plnit malými ježky

Většinu ježků do záchranné stanice ve Vrchlabí přinášejí osobně. Ale pokud tu zrovna pracovnice nejsou, tak mají možnost zvířata uložit do takzvaného baby boxu.

Čtěte takéZvíře v nouzi - Vrchlabí

„Tam jsou v bedně tři kotce, kde je seno a granule. A ježci tam do druhého dne v pohodě vydrží, protože se nažerou a zahrabají do sena," vysvětluje Ondřejka Bachtíková, vedoucí záchranné stanice.

Ježci ve vrchlabské záchranné stanici zůstanou celou zimu až do jara, potom se vrátí zpět do přírody.

Spustit audio

Související