Velikonoční tvarohovka – rychlá variace na mazanec

Rychlou variantu mazance nebo starodávného syrného koláče, který se pekl o Velikonocích, vyzkoušel autor Kuchařského čarování Petr Stupka. „Tvarohovku zvládne každý a pro skvělou dobrotu nemusí trávit u plotny půl dne,“ komentuje.

Ingredience
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 8 polévkových lžic oleje
  • 12 lžic mléka
  • 150 gramů cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z jednoho citronu
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 1,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 300 gramů ovoce a ořechů (rozinky, sekané mandle, kandované ovoce)

Tvaroh, vejce, olej, mléko, cukr a citronovou kůru s vanilkovým cukrem smíchejte pečlivě ve stejnorodou hmotu.

Do mouky rozmíchejte prášek do pečiva a nasypte rozinky, mandle a kandované ovoce.

Mouku pak postupně vmíchejte do tvarohového základu. Míchejte tak dlouho, až se těsto přestane lepit.

Těsto vložte do olejem vytřené formy, mokrou stěrkou ho urovnejte a pečte v troubě při 180 stupních přes půl hodiny. Zda je tvarohovka upečená, zkontrolujte špejlí.

Související