Velká radost! O nové mládě hrabáče kapského se ve dvorském safari parku matka Skyla perfektně stará

4. prosinec 2023

Pozveme vás do Safari Parku Dvůr Králové, kde také začal o víkendu Advent. Vánoce ve dvorském safari parku jsou tradičně plné světýlek a propojují africkou exotiku s českými tradicemi a řemesly. Ale i v zimě se tam rodí mláďata, jako třeba nedávno malá surikata či hrabáč. O tom všem si povídáme s Michalem Šťastným, který k nám ze safari parku přijel.

Jak u vás o víkendu začal Advent, jaké to bylo?
Byl to mrazivý a sněhový rozjezd. Ale hezčí den jsme si asi pro začátek Adventu nemohli přát. Sníh padal a zdobil nejen expozice, ale i okolí zlatého baobabu, který jsme rozsvěceli jako vánoční strom. A měli jsme radost, že přišli lidé, kteří měli chuť vyzkoušet si, jak se propojí africká exotika s českými tradicemi. Myslím, že to docela dobře zafungovalo.

Michal Šťastný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže baobab už je rozzářený. A k tomu ještě spousta dalších světýlek po celém areálu safari parku.
Značná část té výzdoby v podstatě zůstává v areálu celoročně, nicméně není vidět, protože stromy obrostou listím a kabeláž se prostě ztratí z očí. Nicméně navážíme výzdobu, která se třeba objevuje v některých výbězích, protože například hrošíci liberijští v takových mrazech do expozice nechodí, takže v jejich výběhu se může zabydlet světelná socha právě v podobě hrošíka. To zabere řadu dní až v podstatě do 16. prosince, kdy začne skutečná Vánoční zoo. Prodlouží se otevírací doba až do šesti hodin večer a v plné síle se ukáže světelná výzdoba.

Většina zvířat může vycházet do výběhů i v průběhu nejtužší zimy. Jediný problém jsou kluzké povrchy, proto třeba žirafy ven nechodí.
Michal Šťastný, mluvčí Safari Parku Dvůr Králové

Na co se tedy u vás můžeme od onoho 16. prosince těšit?
Budou to především světelné instalace v podobě různých obrysů zvířat, postupné rozsvěcení jednotlivých světelných řetězů a tak dál. Vánoční zoo je relativně tradiční akce a lidé mohou přijít do safari parku a strávit tam čas až do pozdního večera. Protože pavilony zůstávají otevřené a například žirafy takřka nespí. Tedy kdykoliv se za nimi člověk přijde podívat, tak jsou zvědavé a pohled na ně je velmi zajímavý. I v jiných pavilonech je samozřejmě potom co k vidění.

Čtěte také

Určitě je zajímavé propojení afrických zvířat, které známe většinou z teplých krajin, se sněhem, který u nás napadl. Musí být kouzelné vidět třeba nosorožce na sněhu.
To je pohled, který překvapí každým rokem. Nicméně nutno říci, že většina zvířat, která žijí u nás v safari parku, už se narodila ve Dvoře Králové nebo přišla z jiné evropské zoologické zahrady. Tedy těch, co pocházejí z velmi teplých oblastí, je už relativně malé množství, a tak jsou na podmínky Podkrkonoší docela dobře zvyklá. Je také pravda, že máme veliké štěstí, že jsme v podstatě v takovém údolí, kde je klima o něco příjemnější než někde na vrcholu Sněžky. Většina zvířat tak může vycházet do výběhů i v průběhu nejtužší zimy aspoň na pár okamžiků. Jediný problém jsou samozřejmě kluzké povrchy, proto například žirafy ven vycházet nemohou. Nechceme, aby si polámaly nohy. A tyto problémy jsou i u dalších kopytníků, ovšem nosorožci nebo třeba lvi, ti s tím nemají žádný problém.

Hrabáč vypadá tak trochu jako kříženec klokana, prasete a možná osla. Je to velmi stará skupina zvířat, která je vývojově blízká slonům.
Michal Šťastný, mluvčí Safari Parku Dvůr Králové

Vnímají zvířata, že se děje něco výjimečného a speciálního, že jsou tady Vánoce? Předpokládám, že dárky dostanou v podobě nějakých laskomin.
Je to tak. Zvířata vnímají spíše odliv a příliv návštěvníků, takže v průběhu vánoční zoo mají možná radost z toho, že po určitém útlumu, který nastává v listopadu a chodí návštěvníků opravdu málo, tak jsou zvířata zvědavější, přicházejí se podívat na to, co se děje. A dárky v podobě potravy, tam je nutné říci, že v jídelníčku zvířat je potřeba dodržovat velmi jasnou disciplínu a jakýkoliv výkyv může způsobit třeba zažívací potíže nebo něco podobného. Takže tomu se snažíme vystříhat, ale kolegové zoologové spolu s našimi průvodci vytvářejí pro zvířata nejrůznější hračky, tzv. enrichment, můžeme to česky přeložit asi jako kratochvílení. Zkrátka vyrábí pro ně předměty, jimiž je zabaví. A možná je dostanou i během vánočních svátků.

Čtěte také

Ovšem i v adventním čase se u vás rodí mláďata. A my pro vás máme jedno velké překvapení, jeden dárek. Nikdo o tom ještě neví, je to tak?
Já už o tom vím, ví o tom chovatelé a vědí o tom také matka a otec toho mláděte. Všichni v safari parku máme velkou radost, že pokračuje tradice chovu hrabáčů kapských narozením mláděte, jehož pohlavím si ještě nejsme úplně jistí. Ale je to mládě, které je největší přeživší v rámci historie toho chovu. Jsem rád, že zrovna tady v Českém rozhlase můžeme poprvé veřejně říct, že mláděti se dobře daří, že prospívá a matka Skyla se o něj perfektně stará. A je to zároveň i poprvé, kdy chovatelé nemusejí samici příliš pomáhat. Oni dřív přenášeli mládě do lepších tepelných a vlhkostních podmínek, občas ho přikrmovali, ale v tomto případě Skyla vše zvládá úplně sama.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Kdy se mládě hrabáče narodilo?
Mláděti je týden a velmi dobře prospívá. Po narození vážilo kolem necelých dvou kilogramů, teď už se blíží ke třem kilogramům. Je tak vidět, že se mu skutečně daří náramně, a návštěvníci ho mohou už s trochou štěstí i vidět, protože pavilon Africká savana, který hrabáči obývají společně se slony a dalšími zvířaty, kyvadlově otvíráme. Ve chvíli, kdy není příliš veliký nával návštěvníků, ho můžeme nechat otevřený a lidé mohou do chýše, kde hrabáči mají svoji noru, nahlédnout. Ale ve chvíli, kdyby přišlo lidí mnoho, tak musíme pavilon uzavřít. Ona totiž i trpělivost a pozornost samice, kterou mláděti věnuje, má svoje limity. A čím víc ruchu je v okolí expozice, tím je samice zvědavější, zvedá se a chodí kontrolovat, co se děje. Ale my potřebujeme, aby s tím mládětem byla co možná nejvíce.

Čtěte také

Hrabáč je noční tvor a můžeme ještě říci, proč má svoji expozici u slonů?
Ono je to totiž zvířátko příbuzné se slony. Pavilon Africká savana nabízí takovou skupinu velmi zvláštních, na první pohled si vůbec nepodobných zvířat. A to právě hrabáče, damany, kteří vypadají jako taková zvláštní morčata, a slony. Hrabáč vypadá tak trochu jako kříženec klokana, prasete a možná osla. Má kolem 60 kg, takže ke slonu má docela daleko, ale je to velmi stará skupina zvířat, která je s nimi vývojově relativně hodně blízká.

Michale, jakým zvířetem byste chtěl být v safari parku? A víte, jakým zvířetem vy chtěl být váš pan ředitel? Prozradil nám to při své návštěvě našeho studia.
Vím, že by chtěl být hrochem, protože hroši se mají u nás opravdu krásně. Ale já si myslím, že v safari parku se mají všechna zvířata krásně. My nejsme úplně tradiční zoologická zahrada, snažíme se zvířatům dávat přesně ty podmínky, které dokonale napodobují jejich život v divočině. Takže všechna zvířata se mají v safari parku skvěle. A dnes bych možná řekl, že bych chtěl být krokodýlem štítnatým, protože ti mají permanentně v expozici krásně teplo. Stejně jako obyvatelé našeho terária severní Afriky, to je nejteplejší místo v safari parku, kde je kolem 50 stupňů.

Michal Šťastný a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes Michal Šťastný ze Safari Parku Dvůr Králové, kde už začal Advent. A my přejeme, ať je klidný a kouzelný.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související