Vesnicí roku v Hradeckém kraji je Deštné v Orlických horách

25. září 2010

Obec Deštné v Orlických horách na Rychnovsku zvítězila mezi šestnácti obcemi Královéhradeckého kraje, přihlášenými do krajského kola soutěže Vesnice roku 2003. Krajská komise Deštné určila za vítěze, protože obec za loňský rok zlepšila svou činnost v mnoha oblastech. Uvedl to předseda komise a starosta Skuhrova nad Bělou na Rychnovsku Vladimír Bukovský.

"V Deštném stále částečně likvidují povodňové škody z roku 1998, ale v porovnání s loňským rokem udělali velký krok kupředu. Komisi se kromě kroniky líbila například v péče obce o mládež či důchodce a podpora různých spolků. Překvapila nás také dobrá úroveň péče o městskou zeleň," řekl Bukovský.
Starostu Deštného v Orlických horách Luboše Domšu výhra v soutěži a postup do celostátního kola potěšil, tvrdí však, že obec ještě musí pracovat na dalších zlepšeních. "Chtěli bychom v centru obce vybudovat chybějící centrální objekt, vodní plochu pro turisty, s provozovatelem vleků jednáme o možnosti výstavby lanovky, turistický ruch by měla také povzbudit také výstavba rozhledny na Velké Deštné," vyjmenoval Domša některé úkoly na další roky. Deštné je jedním z nejznámější rekreačních středisek v Orlických horách a v obci žije zhruba 600 obyvatel.
Druhé místo v krajském kole získala obec Petrovice na Hradecku, o třetí příčku se dělí Pecka na Jičínsku s Kosicemi na Hradecku.
Krajská komise také udělila ocenění za společenský život obci Libel na Rychnovsku, za práci s mládeží ocenila Holovousy na Jičínsku, o životní prostředí podle komise nejlépe pečují v Bezděkově na Náchodsku. Ocenění získaly i obec Studnice na Náchodsku a Šárovcova Lhota na Jičínsku, které mají nejlepší knihovnu a kroniku.
Šest obcí v Královéhradeckém kraji od komise také získalo diplom, například obec Pohoří na Rychnovsku za využívání informační techniky či Česká Metuje na Náchodsku za podporu sportovní činnosti v obci. Loňským vítězem soutěže se v Královéhradeckém kraji stal Suchý Důl z Náchodska.
Vyhlašovatelem soutěže Vesnice roku 2003 je Spolek pro obnovu venkova, svaz měst a obcí a ministerstvo pro místní rozvoj. Uzávěrka letošního jedenáctého ročníku celostátní soutěže je 30. září. Vítězná obec roku 2003 v České republice by měla být vyhlášena do konce letošního listopadu.

Spustit audio