Většina Čechů z havarovaného autobusu v Srbsku je už na cestě domů

16. květen 2014

Šestnáct českých turistů z havarovaného autobusu se ze Srbska vrací zpět Česka. Autobus cestovní kanceláře RIALTO se cestou ze zájezdu po Turecku brzy ráno srazil s neosvětleným kamionem na dálnici jihovýchodně od Bělehradu. Při kolizi utrpěly tři ženy lehčí zranění, dva muži byli zraněni vážněji. Příjezd náhradního autobusu se očekává okolo půlnoci.

Zástupce české velvyslankyně v Srbsku Jiří Kyrian popřel původní informace o dvou cestujících v kómatu.

„Na dálnici byl bokem odstavený neosvětlený nákladní vůz s kládami. Řidič se ho snažil ještě objet, ale přední a boční část autobusu to odnesla,“ popsal pro Český rozhlas nehodu majitel přerovské cestovní kanceláře Rialto Richard Šiška, jejíž klienty autobus vezl z poznávacího zájezdu v Turecku.

Autobusem jelo celkem 19 lidí, z toho 17 účastníků zájezdu. Část klientů cestovky se z Turecka vracela letecky.

Jeden ze zraněných mužů má fraktury lebky a hrudníku, jak už informovala i srbská televize RTS. Podle stanice policisté zatkli řidiče kamionu, který může být viníkem nehody a který po srážce z místa incidentu zmizel.

„Autobus, který jel, je třínápravová moderní setra, najímáme si ji od soukromé firmy. Co se týká bezpečnostních přestávek, tam se vůbec nebojím. Před odjezdem spali řidiči v Istanbulu, odkud odjížděli včera odpoledne, a nehoda se stala dnes v noci. Byli odpočatí,“ řekl majitel cestovní kanceláře Rialto Richard Šiška.

Cestovní kancelář už informovala všechny příbuzné a jedná s pojišťovnami.


Zvětšit mapu
autoři: lub , dab , nov
Spustit audio