Vichřice způsobila velké polomy a rozsáhlé výpadky proudu

23. září 2010

Obrovské polomy a rozsáhlé výpadky proudu po sobě zanechala vichřice, která v uplynulých dnech postihla Česko. Klienti pojišťoven nahlásili tisíce škod za stovky milionů, objem pokáceného dřeva v lesích se přiblížil třem čtvrtinám roční těžby. Na území Krkonošského národního parku popadalo kvůli vichru nejméně 50.000 metrů krychlových dřeva. To je více než polovina z předpokládané roční těžby. Právě v Krkonoších měl pustošivý živel největší sílu - v noci na pátek tam vítr vanul rychlostí 216 kilometrů v hodině.

Energetici již v pátek vyhlásili stav nouze, o víkendu dodávky obnovovali. Na většině postižených míst v neděli večer elektřina opět fungovala. Není ovšem vyloučeno, že se větrná kalamita bude opakovat. Odpoledne vichřice opět porážela stromy v Královéhradeckém kraji, během noci by měla nicméně slábnout. Obavy z vývoje počasí má i severní Morava.
Ministerstvo pro místní rozvoj chystá finanční pomoc pro obce zasažené vichřicí. Týkat se má škod na objektech, jež nemohly být pojištěny. Obce by podle ministra Jiřího Čunka mohly získat náhradu až do výše 80 procent vzniklé škody.
Kvůli rozsáhlým polomům navrhne ministr zemědělství Petr Gandalovič vládě, aby povolila zrychlený režim těžby dřeva. Zabránit šíření kůrovce se ale nepodaří ani při zrychlených postupech. Škody po vichřici ve státních lesích podle ministra překročily 70 procent roční těžby, která je přes sedm milionů metrů krychlových, tedy odhadem kolem šesti až sedmi miliard korun. S mimořádnou částkou na likvidaci ale Gandalovič nepočítá.
Větrná smršť, zejména v noci ze čtvrtka na pátek, způsobila v lesích státního podniku Lesy České republiky největší kalamitu v historii firmy. Podle odhadů z pátku poničil vítr nejméně čtyři miliony metrů krychlových dřeva. V soukromých lesích podle Gandaloviče polomy nejsou tak rozsáhlé.
Společnost ČEZ obnovila o víkendu dodávku elektřiny skoro všem postiženým odběratelům, tedy téměř milionu zákazníků, a v krajích postupně odvolává stavy nouze. Bez proudu zbylo po vichřici zhruba 500 až 700 míst. Poslední linky vysokého napětí na jihu Čech zprovozňují také energetici firmy E.ON. Bez proudu je už jen několik osad na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. V některých těžko přístupných oblastech dodávají lidem elektřinu náhradní zdroje.
Výpadky pocítily také domácnosti na západě Čech, ještě dnes se musely obejít bez elektřiny i východočeské obce, zejména v podhůří Krkonoš. Na severu Čech byla komplikovaná situace hlavně na Liberecku a Děčínsku, ve středních Čechách přetrvávaly problémy v okolí Štěchovic. Bez proudu byly i stovky odběratelů na severu Moravy, především na Frýdecko-Místecku.
Výpadky proudu trápily i okolní země, například v Horních Rakousích, jež sousedí s Českem, nebyly ještě dnes obnoveny dodávky proudu šesti stovkám domácností. Do nedělního večera se nepodařilo ani zprovoznit hraniční přechod na Božím Daru, který od pátku neodbavuje.
Vichřice způsobila zákazníkům dvou největších domácích pojišťoven, České pojišťovny a Kooperativy, škodu odhadem za 300 milionů korun. Klienti nahlásili přes 17.800 pojistných případů, nejčastěji šlo o poškozené střešní části domů a vozidla. Čísla ovšem zdaleka nejsou konečná. Obě pojišťovny mají na trhu více než padesátiprocentní podíl.
Počasí bez ohledu na řádění vichru překonávalo dosavadní teplotní maxima, rekordy padaly během soboty i dneška ve východních a západních Čechách, na jihu Moravy, v Olomouckém kraji i v Praze. Nadcházející dny ale podle meteorologů přinesou ochlazení; nebude ovšem nijak extrémní. Konec ledna i první dvě únorové dekády by měly být teplotně i srážkově průměrné.
Pokles teplot uvítají zejména lyžaři a provozovatelé zimních středisek. Například do Krkonoš zamířily již dnes stovky lyžařů, v provozu byla střediska Horní Mísečky, Špindlerův Mlýn, Černá hora a Pec pod Sněžkou. V celém Česku pak jezdil již jen jeden vlek ve Stupavě ve Chřibech na Uherskohradišťsku.

Spustit audio