Víte, co je tornistra? V Muzeu Náchodska se jedna z války roku 1866 dochovala i se svým příběhem

1. leden 2022 08:41

Dnes při našem výletu po muzejních depozitářích nahlédneme do toho náchodského. Tam je uloženo mimo jiné hodně předmětů z období prusko-rakouské války z roku 1866. Jeden z exponátů je ale tak vzácný, že nám stálo za to se na něj podívat zblízka.

Tornistra z války roku 1866 se dochovala v Muzeu Náchodska

Je to vojenská brašna nebo chcete-li batoh. A dokonce se o ní ví i něco víc, než jen z jakého materiálu je vyrobena.

Banánové krabice, různé police, mnoho předmětů, vše pěkně zabalené. Tak vypadá depozitář Muzea Náchodska. A jedna z těch krabic nás zajímá.

Zástupce ředitele muzea Jan Tůma pro nás dnes něco vybral. Co to je za lahůdku? „Vybral jsem takovou zajímavou věc. Rozbalíme škatulku a koukneme dovnitř. Máme tady vojenskou, pruskou tornistru z prusko-rakouské války v roce 1866.“

Čtěte také

„Tento konkrétní exemplář je velmi zajímavý tím, že k němu máme i příběh člověka, kterému tato kožená tornistra patřila. Trošku připomíná školní aktovku. Ony skutečně školní aktovky následně vycházejí z vojenských tornister.

„A tato je zvláštní tím, když si ji odklopíme, tak vidíme spoustu čísel, popisů a značek, dokonce jsou tam napsaná i jména. Díky těmto údajům jsme schopni identifikovat komu tato tornistra patřila. Následně můžeme danou osobu dohledat a zjistit její osud.

Jaký příběh se v tornistře skrývá?

„Vidíme tady čísla udávající 4 kompanii, 1 batalion 1B. Byl to První dolnoslezský pěší pluk, který se účastnil bitvy u Náchoda. A když se podíváme do seznamu ztrát z bitvy u Náchoda, tak se dozvíme, že mušketýr 46. Prvního dolnoslezského pěšího pluku Ludvík Otto Eberstein z obce Milečín v kraji Sedin je od bitvy u Náchoda nezvěstný.

Čtěte také

„My se ale můžeme podívat ještě dál, koukneme se do plukovní kroniky, která je přístupná na internetu. Víme, že tento 46. pěší pluk byl nasazen v rozhodné fázi bitvy u Náchoda. A také víme, že 4. setnina měla ztráty pouze pět mužů. Zvláštní je, když víme, že dva z těch vojáků tam padli a tři jsou nezvěstní.

„Stále jsou vedeni jako nezvěstní, protože je tenkrát nebyli schopni identifikovat. A to proto, že pravděpodobně na sobě neměli právě svoji tornistru, kde měli vojenskou knížku se jménem. Takže našli asi jen těla, viděli, že jde o pruské vojáky, ale nikdo nebyl schopný rozpoznat o koho se jedná.

Podobných předmětů z prusko-rakouské války v roce 1866 se v Muzeu Náchodska nachází stovky. Jejich výstava je naplánována hodně dopředu, až na rok 2026.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související