Víte kolik elektřiny "sežere" vaše chladnička? Levné zboží se může pořádně prodražit

7. duben 2015
Jak správně nakupovat

Kromě vytápění ovlivňuje spotřebu elektrické energie v domácnosti nejvíc právě chladnička. Je v chodu čtyřiadvacet hodin denně po celý rok. Nebojte se proto investovat do lednice s nižší spotřebou!

„Spotřebu energie ovlivní energetická třída chladničky, druh i klimatická třída,“ vysvětluje prodavač elektrospotřebičů Jakub Erben. „Ta určuje, za jakých teplot bude lednice nejlépe pracovat. Klimatická třída by měla odpovídat reálným podmínkám, v kterých bude lednice umístěna, jinak může dojít k poškození. Reklamace v tomto případě bývá více než složitá,“ dodává.

Kam s ní? Chladnička zabírá v bytě docela dost místa, pokud tedy nebude vestavěná, a možná by měla barevně ladit s ostatními spotřebiči. Umístění lednice má svá specifika: dvířka lednice musí mít dostatečný prostor pro otvírání, lednice nemá zasahovat do dveří, ani zhoršovat přístup k úložným prostorům nebo k jiným spotřebičům. „Pokud vám záleží na výši účtu za elektřinu, lednici nedávejte do blízkosti topení,“ doporučuje Jakub Erben.

Velikost chladničky zvolte podle počtu osob v domácnosti. O množství potravin, které se do lednice vejdou, rozhoduje i její vnitřní uspořádání. Kdo často vaří, potřebuje větší prostor pro hrnce a misky, kdo jí hodně ovoce a zeleniny, uvítá víc místa pro ně.

Moderní lednice mají tzv. nulový prostor, ve kterém se skladují speciální druhy potravin jako ryby a sýry, aniž by "ovoněly" celý prostor. Je třeba zohlednit i to, jak často chodíte nakupovat a jak je váš nákup velký.

Vnější rozměry lednice hrají roli nejen pro konkrétní umístění v rámci kuchyně, ale i při samotném stěhování. Nevěřili byste, kolik zákazníků žádá o výměnu za menší spotřebič jen proto, aby prošel dveřmi! „Než půjdete do obchodu, přeměřte všechny dveře v bytě i v domě, kterými lednice bude muset projít. Ušetříte si čas, nervy i peníze,“ radí prodavač elektrospotřebičů Jakub Erben.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio