Vítr a mokrý sníh lámou stromy, energetici řeší poruchy. V Krkonoších raději nevstupujte do lesů

14. leden 2019 08:11

Těžký a mokrý sníh spolu s větrem na východě Čech láme stromy a větve, které padají do elektrických vedení. V Královéhradeckém kraji energetici evidují řadu poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí. 

Energetici se vrací stále do stejných lokalit, především v Libereckém, Karlovarském a Královéhradeckém kraji a nově také v Ústeckém a Plzeňském kraji. Jde hlavně o horské oblasti.

Na Rychnovsku energetici evidovali poruchy v Deštném v Orlických horách, Rokytnici, Bartošovicích, Orlickém Záhoří, Bačetíně, Kounově, Liberku, Polomu, Olešnici, Sedloňově, Dobrušce. Na Náchodsku byla porucha v Novém Městě nad Metují.

Hasiči mají v Královéhradeckém kraji napilno. Sníh komplikuje situaci především na silnicích

Počasí komplikuje dopravu, hasiči mají napilno - dopravní nehoda Svinary

Od 5. hodiny ranní zasahovaly jednotky požární ochrany už u více než 20 událostí, z nichž jsou asi polovina dopravní nehody a dále se jedná především o technickou pomoc. 

V mnoha případech se energetici k porouchaným vedením musí podle ní přes popadané stromy doslova prořezat.

S následky popadaných stromů bojují i hasiči. V Královéhradeckém kraji zaznamenali během víkendu celkem 124 událostí, z toho se jednalo v 79 případech o technickou pomoc při odstraňování následků, které napáchalo počasí.

Nejvíce práce měli hasiči v podhůří hor, na Trutnovsku zasahovali celkem u 55 případů a jednotky na Rychnovsku vyjížděly k celkem 38 událostem. Hasiči na Náchodsku pak zasahovali u 14 případů, na Hradecku u 10 a na Jičínsku u 6 událostí.

Těžký a mokrý sníh spolu s větrem na východě Čech láme stromy a větve

Nejčastějším typem zásahu bylo poskytnutí technické pomoci, kdy v drtivé většině jednotky odstraňovaly stromy spadlé na komunikace. V několika případech byli ale také hasiči povoláni ke spadlým nebo jiskřícím drátům elektrického vedení. Zároveň pomáhaly jednotky s odstraněním nebezpečných stavů, kdy vyprošťovaly vozidla z příkopů, ve Skuhrově nad Bělou pomáhali s vytažením zapadlého sypače.

Sníh a nízké teploty působily i další komplikace

V Broumově a Teplicích nad Metují odstraňovali hasiči nebezpečné rampouchy nad chodníkem a v Nové Pace pomohli hasiči invalidnímu muži, který zapadl venku s vozíkem.

Nejhorší situace je nyní v Krkonoších

Nejen, že zde hasiči během víkendu zasahovali u 40 případů, kdy odstraňovali často i několik stromů spadlých na silnici najednou, ale neustále zde hrozí nebezpečí pádu dalších stromů. I z toho důvodu byla ve včerejších večerních hodinách uzavřena komunikace II/297 Od Černého Dolu do Janských Lázní. V místě hrozí pády velkých stromů vlivem velkého větru i pod tíhou sněhu.

Vzhledem k vývoji počasí varuje Správa KRNAP před nebezpečím při pohybu po Krkonoších. Mokrý sníh na mnoha místech způsobil vrcholové zlomy stromů, na řadě míst jsou stromy polovyvrácené a nahrnuté. Nejvíce postižené jsou západní Krkonoše. Obdobná situace je ale po celých horách. Návštěvníkům hor doporučuje zvážit výlety lesními porosty a nevstupovat pod zavěšené či nahrnuté stromy zatížené mokrým sněhem.

Těžký a mokrý sníh spolu s větrem na východě Čech láme stromy a větve
autor: baj | zdroje: HZS Královéhradeckého kraje , ČTK , Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související