Vizualfest jako velká oslava 30. „narozenin“ Střední školy vizuální tvorby v Hradci Králové - Ruseku

11. září 2023

Pozveme vás na oslavy 30. výročí maturitního vzdělávání v Ruseku. Ty se uskuteční v pátek 15. září, kdy své krásné kulaté výročí oslaví Střední škola vizuální tvorby Hradec Králové. A všechny vás přišly pozvat Ing. Helena Podubníčková a Jana Tluková.

Co to tedy boudou za oslavy?
Helena Podubníčková: V pátek 15. září máme velikánskou oslavu výročí "narozenin" naší školy. Jmenuje se to Vizualfest a jde o třicetileté výuky v rusecké budově. Naše škola má dvě budovy. Jednu v Jiráskových sadech a druhou právě v Ruseku. Tedy ono vzdělávání v Ruseku chceme oslavit ve velkém stylu. Máme také budovu opravenou díky Magistrátu města Hradec Králové a Správě nemovitostí Hradec Králové. Takže všechny přivítá opravdu krásné prostředí.

Helena Podubníčková a Jana Tluková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy dvě jste u těch počátků před 30 lety byly? Vypadáte mladě, takže já bych řekl, že ne. Ale vlastně tak trochu ano. Můžeme říci, že vy jste dcery manželů Jindrových, kteří s touto školou v Hradci Králové začínali.
Jana Tluková: My si na to pamatujeme, byli jsme u toho, už jsme nebyly úplně malé. Když rodiče začínali, tak to úplně zpočátku nebyla střední škola, ale středisko odborného výcviku. Pak teprve po dvou letech vznikla škola. Byl to učební obor zahradnictví. Takže jsem u toho byla jako taková pomocná síla, zkrátka jsem rodičům pomáhala.
Helena Podubníčková: Já jsem to měla už trošku jinak. Já jsem byla v té době, když to začalo, na studiích. Potom jsem se věnovala své práci. A rodiče mne oslovili až později. Takže jsem dala výpověď v bance, jako bankéř, a nastoupila jsem do školy. Tu jsme nyní vlastně převzaly se sestrou Janou a jsme majitelkami školy.

Název školy vymyslel táta, který je velký vizionář. Vždy přijde s nápadem, nad kterým ostatní kroutí hlavou a myslí si, že je to nesmysl.
Helena Podubníčková, Střední škola vizuální tvorby v Hradci Králové

Tedy škola dál pokračuje v rukou rodiny Jindrových, jen v další generaci. Čím to oni tenkrát, když to tak řeknu, vyhráli? Protože škol vznikalo po Samotové revoluci mnoho. A vy fungujete stále.
Helena Podubníčková: Já si myslím, že to bylo především jejich zásluhou. Protože rodičům se nelíbil obecně přistup k zahradnictví. Na zahradníky se pohlíželo trochu jako z vrchu. A oni během let zjistili, že tady chybí vzdělávání týkající se nikoliv pěstování rostlin a květin, ale jejich prodej a estetika. Takže to rozvinuli do oboru floristiky, která u nás v podstatě vůbec neexistovala. A měli tenkrát dost problém to prosadit, jelikož se tvrdilo, že tohle vůbec není zapotřebí. Měli problém prosadit floristiku jako učební obor.

Čtěte také

A co to tedy vlastně ona floristika je? V čem spočívá její kouzlo a umění?
Jana Tluková: Floristika je založena především, a u nás na škole na to velmi dbáme, na estetice. Estetika je samostaný obor, na kterém je potom založena samotná floristika. A je to umění, jedná se o umělecký obor. A odlišuje se od zahradnictví, které je pouze o pěstování rostlin. Floristika je díky estetice povýšena na něco úplně jiného.

Co si tedy představit pod názvem Střední škola vizuální tvorby?
Helena Podubníčková: Vizuální tvorba je to, co vidíme. A musím říci, že na název školy přišel náš táta, který je velký vizionář. Vždy přijde s nějakým nápadem, nad kterým ostatní kroutí hlavou a myslí si, že je to úplný nesmysl. Protože to vlastně nikde neexistuje. Ale postupem doby všichni zjišťujeme, že to funguje. Že to je něco nového a jiného, než mají všichni ostatní.

Floristika je založena především na estetice. Tím se odlišuje od zahradnictví, které je pouze o pěstování rostlin.
Jana Tluková, Střední škola vizuální tvorby v Hradci Králové

Teď mne zajímá současnost školy. Kolik jste přivítaly studentů v novém školním roce?
Jana Tluková: Maximální kapacita naší školy je 225 studentů. A máme naplněno. Od oné floristiky, jak jsme se bavili na začátku, uplynula spousta let a vývoj samozřejmě pokročil. Máme nyní dvě zaměření. První je Branding floristiky a druhé Branding designu.
Helena Podubníčková: To jsou opět názvy, které vymyslel táta. Brand znamená značka. A je to vlastně všechno okolo budování značky, jsou do toho vloženy emoce okolo firmy, okolo jakékoliv věci, kterou chceme propagovat. To je branding. A my jsme ho zapojily do studijního oboru grafický design. Tedy ony směry Branding floristiky a Branding designu se zaměřují na tvorbu a vnímání značky.

Čtěte také

Jaké předpoklady tedy musí mít váš student? Asi by měl být především manuálně zručný a měl by umět kreslit.
Jana Tluková: Máme talentové přijímací zkoušky, které probíhají vždy na začátku ledna. A jsou v podstatě úplně jednoduché. Uchazeč nakreslí dva výkresy a to je vše. A k tomu hodnotíme studijní předpoklady, tedy známky ze základní školy.

Nedávno byly vaše dvě studentky dokonce oceněny jako Talent královéhradecké kultury. To vás jistě potěšilo.
Helena Podubníčková: Ano. Ty úspěchy jsou veliké. Každý rok získávají naši studenti nejrůznější ocenění.

Pojďme ještě pozvat na vaši velkou oslavu v pátek 15. září.
Helena Podubníčková: Bude to velká akce. Ještě jsme tak velikou akci neorganizovaly. Tak nám všichni držte palce a přijďte se podívat. V 10:00 začneme, škola bude přístupná, připraven je program pro děti a všechny zájemce. Ve 14:00 pak proběhne slavnostní zahájení, na kterém promluví naši hosté. A budeme povídat něco málo o škole.

Čtěte také

A vím, že v sobotu a neděli se pak mohou lidé přijít podívat na vaše pracoviště v Jiráskových sadech. Kde má škola své dílny a učebny.
Jana Tluková: Ano, všechny tyto akce se sešly. Takže ještě v sobotu zveme všechny zájemce o školu či o studium. Pořádáme Den otevřených dveří od 9:00 do 14:00 hodin. Není to už v Ruseku, ale v Jiráskových sadech. A v neděli tam ještě probíhá, to už tedy není naše akce, ale účastníme se Dnů evropského dědictví na téma Život v památkách. A opět bude zpřístupněna naše budova v Jiráskových sadech.

Tak se přijďte podívat. Všechny vás srdečně zvou Helena Podubníčková a Jana Tluková ze Střední školy vizuální tvorby v Hradci Králové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.