Volby ve středních Čechách vyhráli Starostové a nezávislí, hnutí ANO míří v kraji do opozice

3. říjen 2020, aktualizováno

Vedení Středočeského kraje se změní. Voliči rozhodli o tom, že stávající koalici ANO a ČSSD s podporou KSČM nahradí nová sestava.

Z dosavadní krajské vlády se do nově složeného zastupitelstva dostalo pouze hnutí ANO v čele se stávající hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou. Na potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva nedosáhla ČSSD ani KSČM.

Vítězem krajských voleb jsou se ziskem více než 22 procent hlasů Starostové a nezávislí. Na druhém místě skončila se ziskem necelých 20 procent Občanská demokratická strana. Vítěz předchozích krajských voleb, hnutí ANO, je se ziskem necelých 19 procent třetí. Nováčkem ve středočeském krajském zastupitelstvu budou Piráti, kteří dostali od voličů více než 14procentní podporu. Posledním uskupením, které zasedne v krajském zastupitelstvu, je koalice Spojenci pro Středočeský kraj – tu tvoří TOP 09, Hlas a Zelení, ve volbách získala necelou šestiprocentní podporu.

Petra Pecková, STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ

Povolební vyjednávání začala už v sobotu večer. Jako první se sešli zástupci STAN a ODS. Další schůzky budou následovat. Zájem o post hejtmanky potvrdila ve vysílání Regionu lídryně Starostů a nezávislých Petra Pecková: "K politické kultuře patří, že nejvyšší post má strana, která vyhrála. Takže my budeme usilovat o post hejtmanky, tím jsme se nikdy netajili a je to pro nás důležité."

Jaroslava Pokorná Jermanová, ANO 2011

Stávající hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová je podle svých slov připravena na práci v opozici: „Za čtyři roky jsme odvedli velký kus práce a pro nás je důležité, aby se Středočeskému kraji dařilo, a aby se nám v něm dobře žilo. Ti, co přijdou po nás, mají připraveno mnoho projektů, na kterých jsme připraveni s nimi spolupracovat a byli bychom rádi, aby byly dokončeny, protože budou sloužit ku prospěchu našich občanů.“

Svou funkci dá po neúspěchu ve volbách k dispozici předseda středočeské ČSSD Robin Povšík, svolá kvůli tomu krajskou konferenci. Zklamáním je výsledek voleb i pro středočeskou KSČM. Lídr kandidátky Zdeněk Štefek podle svých slov nebude mít problém s vyvozením odpovědnosti, nejdříve se ale výsledkem voleb bude zabývat krajský výbor, který se sejde v neděli.

Zisky mandátů v krajských volbách 2020 ve Středočeském kraji:

STAN - 18 mandátů

ODS - 16 mandátů

ANO 2011 - 15 mandátů

Piráti - 12 mandátů

Spojenci (TOP 09, Hlas, Zelení) - 4 mandáty

Sčítání výsledků jsme v sobotu sledovali v online reportáži:

autor: JMys | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio