Vykopávka dinosaura i preparace zkamenělin. Interaktivní dílny v Triloparku učí děti zážitkem

13. únor 2024 10:00

Působivé modely šavlozubce nebo mamuta, kostra dinosaura a stovky exponátů zkamenělin živočichů, kteří naši planetu obývali před miliony let. To všechno a ještě mnohem více ukazuje interaktivní muzeum Trilopark v Praze 4. Už deset let se snaží podávat školám i veřejnosti ucelený pohled na historii života na naší planetě.

„Snažíme se to mít uspořádané po směru času, když sem děti přijdou, tak ten zážitek není statický. Jsou neustále v interakci s kameny, není to klasický výklad, ale jsou jim pokládány otevřené otázky, na které i školkové děti živě reagují,“ vysvětluje Ladislav Zedník, vystudovaný paleontolog a pedagog, jeden ze dvou zakladatelů Triloparku.

„V rámci interaktivních dílen máme tři základní stanoviště. Je to vykopávka třímetrového dinosaura, na dalším stanovišti si děti zhotoví své vlastní odlitky, repliky nějakých vyhynulých organismů. A na třetím si vyzkouší práci s preparačním zařízením na skutečných zkamenělinách,“ pokračuje.

Děti i dospělí se tak hravou formou seznámí s živočišnou i rostlinnou říší. Mimo jiné si sáhnou na pravý dinosauří zub, stoličku mamuta, veliké trilobity nebo na zub megalodona.

Interaktivní muzeum Trilopark a Ladislav Zedník v akci

Většina akcí je zaměřená na školní skupiny, které do Triloparku docházejí. Často ale jezdí Ladislav Zedník a Radek Labuťa za dětmi do škol po celé republice. Veřejnost pak může přijít do interaktivního muzea pravěku každou sobotu po předběžném objednání na webových stránkách.

Víkendové akce jsou plné překvapení, co si z Triloparku děti můžou odnést? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související