Výrobcům vánočních ozdob stoupají náklady. Proto zdražují a stále hůř hledají odběratele

18. červenec 2018 10:01

Ceny vánočních ozdob stále stoupají. Jeden z největších tuzemských výrobců, Družstvo umělecké výroby Vánoční ozdoby Dvůr Králové nad Labem, je v nejsložitější ekonomické situaci ve své historii. Kvůli navyšování výrobních nákladů zvýší ceny až o 18 procent. I kvůli tomu stále hůř hledá odběratele.

„Když byly ty krize v letech 2007, 2009, 2011, tak to bylo hrozné. To bylo těžké. Ale teď nevidím světlo na konci tunelu," říká předseda DUV Vánoční ozdoby Dvůr Králové nad Labem Miroslav Šorma. Současná situaci je podle něj nejhorší, jakou za svoji kariéru prožil.

Vánoční ozdoby podraží, nejsou zakázky, říká výrobce

03508050.jpeg

Za vánoční ozdoby si v letošním roce připlatíme. Alespoň za ty, co jsou skleněné a ručně vyráběné. Někteří čeští výrobci totiž kvůli nárůstu minimální mzdy a rostoucí ceně materiálů zdražili.

Zatímco před deseti lety jeho zaměstnanci vyráběli zhruba 13 milionů kusů ozdob, letos už jen čtvrtinu tohoto množství. Zákazníků postupně ubývá. „Jenom pořád slyšíte od zákazníků je to drahý, je to drahý, je to drahý."

Pravdou je, že za poslední čtyři roky ceny ozdob vzrostly zhruba o pětatřicet procent, další zdražení se připravuje. „Co jsem si počítal, tak mi z toho vychází zvýšení cen mezi 16 až 18 procenty."

Zvyšují se výrobní náklady a proto stoupá také cena výrobků

Důvodů ke zdražení je hned několik - především vyšší ceny energií, materiálu a zvyšující se mzdy. Ty ve výrobním družstvu v posledních letech rostou pravidelně, od nového roku si část zaměstnanců polepší o dalších zhruba dvanáct procent, přesto někteří odchází za lepším.

„Lidé utíkají hrozně moc. Jak slyší, že pokladní si vydělají dvacet čtyři tisíc. Všude říkají, že je nejlepší doba říct si o zvýšení platu a nebo si hledat novou práci, tak odchází pryč," vysvětluje Miroslav Šorma.

Foukárny, stříbřírny i malírny jedou naplno. Výroba vánočních ozdob v těchto dnech vrcholí

O několik zaměstnanců v poslední době přišli i ve druhé výrobně vánočních ozdob ve Dvoře Králové nad Labem. Se zhruba dvacítkou lidí ročně vyrábí asi 200 tisíc kusů ozdob, teď marně shání foukače a malířky.

Foukárny, stříbřírny i malírny jedou naplno. Výroba vánočních ozdob v těchto dnech vrcholí

Foukárny, stříbřírny i malírny jedou naplno. Výroba vánočních ozdob v těchto dnech vrcholí

Jaké ozdoby a barevné tóny budou letos moderní? A kdo má o české ručně malované ozdoby největší zájem? Vánoce jsou ještě daleko, ale výroba vánočních ozdob nyní vrcholí. Malířky mají hodně práce, protože poptávka je velká hlavně ze strany Německa a Švýcarska. Oproti minulým rokům se čeští zákazníci začínají vracet k tradičním ručně malovaným ozdobám. Letošním hitem jsou zemité barvy a moderní budou kuličky nejrůznějších velikostí.

„Malířka vánočních ozdob se průběžně zaučuje tři měsíce, kdy ji naučíme pracovat s barvami, s posypem a lepidlem. Co se týká pozice foukače vánočních ozdob, tam je to na zaučování už minimálně půl roku pro ty opravdu talentované a šikovné. A rok pro ty, kteří se učí delší dobu. Mistr foukač je až po několika letech," vysvětluje složité shánění nových pracovníků Romana Juklová, obchodní ředitelka firmy Ozdoba CZ.

Této firmě se i díky hledání nových odběratelů daří v posledních letech držet zisk na zhruba stejné úrovni.
„Třeba Singapur je celkem nový trh. Dokázali jsme najít nové trhy i v Rusku, máme nového zákazníka z Maďarska. A dokonce jsme vyvezli ozdoby i do Austrálie."

Na čem se oba zmiňovaní výrobci vánočních ozdob shodují je to, že se musí stále více přizpůsobovat přání zákazníků, někteří chtějí co nejlevnější ozdoby, jiní specifické tvary, například mořských živočichů.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související