Vyrobit taburet, uplést preclíky, proniknout do tajů skla. Žáci základních škol poznávají řemesla

7. květen 2024 11:11

Řemeslo má zlaté dno, přesto současné školáky zas až tolik netáhne. Alespoň trochu se to snaží změnit Jihočeská hospodářská komora. Děti bere do provozů různých regionálních firem a snaží se v nich zažehnout nadšení pro rukodělnou práci. Žáci ze Lhenic na Prachaticku se tak třeba podívali do čalounické firmy ve Vlachově Březí.

Žáci si zkusili vlastnoručně vyrobit taburet. „Jeden si dám do pokoje a druhý nejspíš daruji kamarádovi k narozeninám. Baví mě to moc a nejvíc mě bavilo, když jsem si tu bedýnku vyráběl ze dřeva,“ říká Tomáš Kohout.

Ema Haklová si přinesla svůj taburet na čalounění. „Mě to hodně bavilo, hlavně práce s látkami, ale i se dřevem,“ komentuje.

Právě nadšení mladí lidé firmě Neuk ve Vlachově Březí chybí. „Je hrozně málo těch, kteří by chtěli něco takového dělat a vůbec se uplatnit v tomto oboru. Máme velký problém získat mladé lidi, proto se zapojujeme do tohoto projektu,“ potvrzuje jednatel Karel Neuberger.

Jihočeská hospodářská komora podle ředitelky oblastní kanceláře v Prachaticích Kateřiny Třískové dlouhodobě podporuje řemeslo a techniku. „Snažíme se žáky základních škol nasměrovat i k řemeslným oborům,“ dodává.

Čalounická firma je jedním z řady provozů, kam se žáci podívali. „Byli jsme v pekárně, kde si zkusili uplést preclíky a zadělat chleba, navštěvujeme i sklenářskou dílnu, gastroprovozy, vyhledáváme firmy a spolupracujeme s nimi na tvořivých workshopech,“ upřesňuje Kateřina Třísková.

Jihočeská hospodářská komora pořádá na podporu řemesel také velké akce. Jednou z nich je veletrh Řemeslo má zlaté dno, který se odehraje 6. června na českobudějovickém výstavišti. I tam si budou moct návštěvníci různá řemesla osobně vyzkoušet.

Spustit audio

Související