Vyzkoušejte s dětmi obří psací stroj nebo robota Blablátora. Na výstavě v Holešovické tržnici se proměníte v lovce znaků

14. březen 2024 10:00

Holešovická tržnice zve na výpravu do světa znaků, symbolů a šifer. Interaktivní výstava Lovci znaků provede návštěvníky Halou 17, kde se můžou domluvit s robotem Blablátorem, zkusit si práci sazeče na speciálním světlotisku, porazit světelnou šibenici nebo doslova vydupat písmena na klávesnici obřího psacího stroje. Expozice je určena nejen dětem, ale pobaví se i jejich rodiče.

„Hlavní část té výstavy jsou různé interaktivní exponáty, které nějakým způsobem popisují aspekt komunikace nebo práce s písmem a textem,“ přibližuje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice.

Výstavu přivezl do Prahy z plzeňského DEPA2015. Lovce znaků vnímá jako celek, ve kterém je každý jeden exponát zajímavý a důležitý. Sám má rád například projekční stěnu, která zobrazuje město plné reklamy a různých poutačů.

„Takže ty jednotlivé domy ani nejsou vidět. Děti můžou vzít do ruky malířskou štětku a to město postupně očistit a uvědomit si, že podoba míst může být výrazně jiná, když by se očistila od toho, čemu se v dnešní době říká vizuální smog.“

Výstava Lovci znaků

Dalším velmi živým prvkem je obří psací stroj, po jehož klávesách musíte chodit, abyste splnili daný úkol. Můžete si i zahrát stolní fotbal, kde fotbalisty zastupují bytelná vyřezávaná písmena, zabaví vás i povídání s robotem Blablátorem. Poměrně náročná na myšlení je pak světlotisková dílna.

Výstavu propojuje linka pátrání po tajné zprávě zašifrované do nečitelných znaků na knižní záložce, kterou zvládne rozluštit jen ten nejlepší lovec. Interaktivní expozici v Hale 17 můžete navštívit až do konce srpna.

Poslechněte si celou reportáž, dozvíte se, proč je světlotisk náročná disciplína.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související