Z mláďat užovky madagaskarské se těší i zoolog Pavel Moucha, který ve dvorské zoo prožil 43 let

17. červen 2023 20:52

V Safari Parku Dvůr Králové otevřeli nový areál se zvířaty jihozápadní Afriky. Jsou tam  antilopy, ptáci, hyeny a hejno tučňáků. Pokud ovšem máte slabost pro hady, zajděte se podívat také do pavilonu Vodní světy, kde právě teď najdete vedle ryb nebo krokodýlů i nejmladší mláďata užovky madagaskarské.

Čtěte také

Z mláďat užovky madagaskarské se těší i zoolog Pavel Moucha, který ve dvorské zoo prožil 43 let a svět zvířat neopouští ani v penzi. Vypravila se za ním redaktorka Dana Voňková.

Užovka madagaskarská má kratší hlavu, která je nevýrazně odlišená od krku. Velké oko má kulatou zřítelnici. Horní část hlavy je černě zbarvená, spodní je žlutá s černě lemovanými štítky. Zbarvení těla tvoří kombinace těchto dvou barev.

Na první pětině těla vytváří klikatý vzor, který postupně přechází v šachovnicovitou kresbu. Ta se kousek před ocasem mění opět do černé barvy s malými žlutými skvrnkami. Spodní část těla je žlutá, černě skvrnitá.

Nejkrásnější užovka Madagaskaru dává přednost blízkosti vod

Nalezena byla ale i ve výškách okolo 1 300 metrů, hojnější je však v nížinách. V přírodě se aktivuje převážně po setmění, přes den se ukrývá.

Čtěte také

Do potravního spektra patří téměř všichni obratlovci, které je tento had schopen přemoci (obojživelníci, ještěři, ptáci, drobní savci). Na Madagaskaru patří tento druh užovky mezi nejrozšířenější hady, běžně dorůstá do délky 150 cm.

Velmi zajímavé je její obranné chování. Při vyrušení rychle prchá, pokud jí ale útěk znemožníme, stočí se do klubka, hlava je ukrytá uvnitř a pouze koutkem oka sleduje narušitele.

Při dalším vyrušování silně syčí, zplošťují krk a při dotyku odstrkují ruku člověka silnými výpady kliček svého těla do stran. Intenzita tohoto chování se s délkou chovu v zajetí snižuje. Kousavost těchto hadů je minimální, přesto je nutné mít při manipulaci s nimi jistou dávku obezřetnosti - hrozí možnost určité toxicity.

RNDr. Pavel Moucha krmí největšího krokodýla žijícího v zajetí v ČR - Krakena
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související