Z rádia jde čerstvý dech! Poslechněte si nové nahrávky Moravské 12

9. prosinec 2021

Po mnoha letech se do rozhlasových studií vrací i dechová hudba. Své první snímky ve studiu Českého rozhlasu dotočila kapela složená z nejlepších moravských muzikantů – Moravská dvanáctka.

Muzikanti a kamarádi hrající spolu v dechové hudbě 12 Mährische neboli Moravské dvanáctce, spolu působí na hudebních jevištích 18 let, a to doposud v dechovém orchestru Vlada Kumpána. Někteří muzikanti působili i v legendární Moravance Jana Slabáka i v Moravěnce a dalších kapelách.

Nejlepší hráči dechovky se sešli v Moravské 12

„Naše kapela má za sebou už řadu vystoupení včetně zahraničních. I když všichni hráči mají za sebou i bohatou studiovou zkušenost, tak nahrávání v rozhlase pro nás byla nová zkušenost. Mám radost, že snímky pod vedením režiséra Ondřeje Moťky a rozhlasového zvukového mistra Lukáše Dolejšího znějí skvěle, moderně. Doufám, že budou dělat radost všem posluchačům,“ řekl za kapelu trombonista František Jeřábek.

Moravská 12 v Českém rozhlasu Brno

Moravská 12 v Českém rozhlasu Brno natočila celkem čtyři snímky, z čehož je jeden vánoční. S Moravskou 12 pak přišla do studií Českého rozhlasu Brno i řada zpěváků: Kateřina Burešová, Lukáš Prajka, Milan Prajka a Tomáš Jeřábek.

Český rozhlas Brno je nejposlouchanější regionální stanicí v zemi a také jedním z největších hudebních producentů na Moravě. Pokud pomineme síťové pořady, tedy programy, které vysílají všechny regionální stanice dohromady v celé republice, tak nejposlouchanějšími pořady všech regionálních studií jsou dechovkové programy Morava krásná zem a Blahopřání s písničkou.

Moravská 12 hraje pro radost

„Obliba dechovky nás vede k tomu, že začneme pomalu splácet dluh, který vůči tomuto žánru máme. V Brně jsme dlouhou dobu neměli prostory pro takovou výrobu, což se po rekonstrukci studia 7 změnilo. Mnohdy se setkávám s názorem, že dechovka je přežitek. Hudební žánry přicházejí a odcházejí. Dechovka je jako kometa, která se zase na své dráze vrací zpátky k Zemi. Podobně jako to zažili cimbálové muziky, tak dnes se dechovky omlazují, jsou součástí života na Moravě,“ dodává vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos.

V příštím roce by brněnský rozhlas rád pokračoval ve výrobě dechovkových snímků, zároveň se budou natáčet tak jako doposud folklorní nahrávky, jazz, klasická hudba i pop.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.