Za smrt čtyř lidí při nehodě na D5 dostal řidič kamionu podmínku

24. únor 2017

Rumunský řidič kamionu Iosif Adrian Benga podle soudu před rokem spouzavinil tragickou nehodu na plzeňské dálnici. Dnes si vyslechl rozsudek na tři roky se zkušební dobou na pět let.

Okresní soud Plzeň-město navíc Iosifa Adriana Bengu potrestal pětiletým zákazem řízení. Při udílení trestu vzal ohled na skutečnost, že Benga sice reagoval opožděně a nesl na smrti čtyř lidí větší část viny, jeho spoluviníkem byl ale řidič Volkswagenu Sharan, do kterého s nákladní soupravou narazil, uvedl dnes u hlavního líčení soudce Josef Prach.

Soud při svém rozhodování zohlednil také fakt, že řidič kamionu nejel bezohledně a situaci v silničním provozu sledoval, reagoval ale pozdě. Benga najezdil bez nehody zhruba milion kilometrů a navíc nikdy předtím nebyl trestán. Cizinec se hlavního líčení nezúčastnil. Za usmrcení z nedbalosti mu původně hrozilo až šest let za mřížemi. Kdyby byl Benga výhradním viníkem, téměř jistě by dostal nepodmíněný trest. Verdikt zatím není pravomocný.

Řidič kamionu reagoval správně, ale příliš pozdě

Nehoda, která se stala 29. března 2016 na dálničním obchvatu Plzně, byla nejtragičtější dopravní nehodou v Plzeňském kraji za poslední roky. Benga se svým kolegou jel s kamionem a šestitunovým nákladem do Nýřan. Zpomalující dodávku, kterou řídil Rumun Ioan Varga, viděl ze vzdálenosti zhruba 200 metrů. Rychlost zastavujícího auta před sebou nejprve správně neodhadl a pak se jej snažil objet.

V levém pruhu ho ale předjíždělo další auto. Benga začal brzdit až 37 metrů před Volkswagenem, podařilo se mu snížit rychlost z necelých 90 km/h na 66 km/h a to k zastavení by podle znalce nestačilo. V dodávce cestovalo sedm lidí, čtyři na místě zemřeli a další tři včetně ridiče skončili z vážnými zraněními v nemocnici.

Státní zástupce konstatoval, že řidič kamionu reagoval v podstatě správně, ale příliš pozdě. Už v lednu vyměřil soud trest také řidiči dodávky Ioanu Vargovi, který podle rozsudku nesl kvůli svému nelogickému manévru na nehodě asi čtvrtinu vinu. Dostal dva roky vězení podmíněně se zkušební dobou dva a půl roku. I jemu soud navíc uložil tříletý zákaz řízení v České republice.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio