Záchranný výzkum v Jihlavě nabízí možnost stát se na pár týdnů skutečným archeologem

12. duben 2018
Zprávy z

Před stavbou školky, na místě dávného hornického centra, shání archeologové aspoň deset pomocníků, které rádi zaučí. Hledají brigádníky na záchranný výzkum. Se svou výbavou se archeologové objevili v lokalitě Staré Hory, kde pobudou pracovat do června. Potom se na ploše mezi supermarketem a řadovými domky objeví nová mateřská škola.

Pro archeology jde z historického hlediska bez nadsázky o „libůstku“. Pro ty, kteří si tuto práci chtěli někdy vyzkoušet, je to jedinečná příležitost

Pod zemí je tam ukryté zaniklé důlní centrum ze 13. a 14. století. „Už v této fázi se ukazuje, že to je nálezově hodně bohaté,“ říká jihlavský archeolog Petr Hrubý. Jsou tu střepy středověké keramiky a tu hutnickou činnost tady ilustrují nálezy strusek, které budou ještě analyzovány.“ Práce potrvají 2 měsíce, po té na místo nastoupí dělníci a pustí se do stavby nové školky. Do té doby je potřeba zachránit pro budoucí generace maximum artefaktů, které budou následně vystavené v Jihlavském muzeu Vysočiny.

archeolog

V roce 2006 před zahájením stavby supermarketu dělali archeologové na tomto místě průzkum poprvé. Ve středověku se tam těžily rudy a celé důlním centru bylo založeno na produkci drahých kovů - hlavně stříbra. „Dnes máme modernější technologie, takže se snažíme podchytit to, co jsme před těmi dvanácti lety tak úplně nevěděli,“ dodává archeolog Petr Hrubý.

Archeologové uvítají pomoc, můžou to být i laici

„Používá se kolečko, lopata a rýč a pomalu se odkrývá zemina,“ vysvětluje jeden ze studentů archeologie Jiří Cimbůrek. Přijít pomoc může kdokoliv. Projde základním školením, které vysvětluje, co to je práce na archeologickém výzkumu. Podle odborníků se do toho následně každý začátečním velmi rychle dostane, zvlášť když pak začne nacházet nějaké konkrétní nálezy.

archeologové Jihlava
autoři: Michal Malý , ost
Spustit audio