Zavraždění svatého Václava. Opavská malba patří k největším obrazům v Česku

18. březen 2024

Unikátní rozměry, sofistikovaný podstavec se zašifrovaným datem a příběh opravdu nelehkého zrodu celého díla. To vše se týká velkoformátového obrazu nazvaného Zavraždění svatého Václava. Najdete ho ve známém odsvěceném kostele v Opavě.

Koncert se odehrál v kostele sv. Václava

Místu se specifickou atmosférou, které hostí kulturní počiny, dodává ještě další grády. Na obraz jsme se podívali s ředitelkou Opavské kulturní organizace Evou Týlovou a památkářem Daliborem Halátkem. Dílo kdysi dávno, krátce po svém namalování, skončilo smotané a zapomenuté. A jeho nový příběh se začal psát před pár lety, kdy bylo znovu objeveno.

Velkoformátový obraz Zavraždění svatého Václava  namaloval vídeňský malíř Anton Petter v roce 1844. Zachycuje moment zavraždění knížete Václava jeho bratrem Boleslavem. Se svými rozměry 8,5 na 5,1 metru se řadí k největším obrazům v Česku. Pleskotův podstavec je vysoký 1291 centimetrů, čím upomíná na rok založení opavského dominikánského kláštera.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.