Zázrak z Ameriky aneb První telefonní linka v Čechách

Pouhých pět let poté, co si Alexander Graham Bell nechal patentovat telefon, se vynález objevil také u nás. 10. dubna 1881 spojila telefonní linka uhelný důl v Ledvicích s nádražím v Duchcově. V pozadí stál bohatý německý průmyslník a vizionář Richard Hartmann, který důl koupil a udělal z něj jedno z technicky nejpokročilejších pracovišť. Dnes ani jedno z těchto míst neexistuje. Důl byl před sto lety zrekultivován a nádraží v Duchově bagry srovnaly se zemí v roce 2018.

Majitel dolu Richard Hartmann se zavedení telefonu nedočkal. Zemřel tři roky předtím, ale jeho následovníci pokračovali v inovacích a když se do Evropy dostal zázrak z Ameriky v podobě telefonu, nechali důl spojit s nádražím, odkud vytěžené uhlí putovalo k zákazníkům.

Spor mezi vynálezci

Ve stejné době v USA zuřil soudní spor mezi Alexanderem Grahamem Bellem a mnohem méně známým italským vynálezcem Antoniem Meuccim, který tvrdil, že si Bell přivlastnil jeho vynález.

Meucciho životní příběh by se dal klidně přirovnat k osudům Járy Cimrmana. Stejně jako český génius vynikal v řadě oborů. Byl to chemik, divadelník, odborník na klimatizaci, čištění vody i balzamování mrtvol. Dlouho žil na Kubě, pak se přesunul do USA. Provázely ho vzestupy i pády, ale jeden vynález mu nedával spát – zařízení na přenos lidského hlasu.

Italský vynálezce mu dal název teletrofon

Vylepšoval ho déle než dvacet let, pojmenoval ho teletrofon a v roce 1871 si ho nechal patentovat. Jenže neměl dost peněz na trvalou ochranu svého duševního vlastnictví a nedokázal rozjet výrobu převratné novinky.

Když jeho patent propadl, objevil se na scéně Bell se svou verzí telefonu a okamžitě ji uvedl na trh. Jméno Bell se rychle stalo synonymem pro telefon a Meucci zuřil. Konkurenta pohnal k soudu, ale jednání se vlekla a když Meucci v roce 1889 zemřel, spor vyzněl do ztracena.

Až v roce 2002 se americký Kongres pokusil historickou křivdu napravit a vydal speciální rezoluci, v níž uznal, že Meucci je skutečným strůjcem telefonu.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.