Zdeněk Veselý z Čechtic našel v základech rodného domu poklad. Část křtitelnice z 13. století

14. červenec 2021

Zdeněk Veselý z Čechtic sám sebe označuje za poutníka. Každý rok nachodí stovky kilometrů, nejčastěji navštěvuje poutní místa u nás i v zahraničí. Dokumentuje sakrální stavby a taky se podílí na jejich záchraně. Největší poklad ale nakonec našel ve svém rodném Křešíně u Pelhřimova - část křtitelnice ze 13. století.

Není kámen jako kámen. I ten na první pohled obyčejný, může být někdy doslova pokladem. Pro Zdeňka Veselého to platí dvojnásobně. I když je mu už 76 let, stále se věnuje záchranně sakrálních památek. Objev části křtitelnice, která váží kolem 40 kilogramů, mu udělal velkou radost.

"Ten kámen byl v základech domu, v kterém jsem se narodil. Všimnul jsem si, že jeden kámen má na sobě nějaký ornament. Tak jsem ho umyl a nechal jsem ho prozkoumat. Odborníci potvrdili, že to je součást románské křtitelnice," popisuje Zdeněk Veselý okolnosti vzácného nálezu.

Část křtitelnice z 13. století

Mezi prvními historiky, který kámen zkoumal, byl Jindřich Nusek z Muzea Podblanicka. "Je to fantastická věc, alespoň pro odborníky, protože se ukazuje, že ten fragment byl součástí dvanáctistěnné křtitelnice. Datovali ji hodně přibližně do druhé čtvrtiny 13. století. Křtitelnice zřejmě nepocházela z toho křešínského kostela, ale byla určitě původně vyrobena pro nějaký významnější svatostánek. Mohla souviset například s klášterem Želivy," uvádí historik.

Jindřich Nusek je také přesvědčený, že mezi lidmi v Křešíně může být podobných artefaktů více. "V roce 1875 zde byl totiž kvůli špatnému stavu zbourán středověký kostel a místo něj byl postaven do roka nový."

Jaký další unikátní nález, po kterém se pátralo desítky let, Zdeněk Veselý učinil a kam by chtěl na vlastní náklady instalovat část křtitelnice? Poslechněte si v reportáži.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio