Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má nový elektromobil, první svého druhu u nás

25. duben 2024 08:06

Záchranáři zdravotní záchranné služby v Hradci Králové začnou jako první v republice využívat čistě elektrický vůz. Nový elektromobil nasadí do ostrého provozu v květnu. Sloužit bude výjezdové skupině rychlé lékařské pomoci složené z lékaře a záchranáře. 

„Když nás pacient potřebuje, tak vyjíždí záchranářská posádka s transportním autem. V určitých případech vyjíždí i lékař. A tohle auto bude právě sloužit k dopravě lékaře na místo události,“ říká ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Libor Seneta.

Čtěte také

Nové vozidlo budou využívat záchranáři na výjezdové základně v Hradci Králové. Oproti autům se vznětovými motory je podle nich elektromobil na městský provoz lépe uzpůsobený.

„Jedná se o Volkswagen ID.4 ve verzi GTX. To znamená, že jde o poměrně výkonné vozidlo s výkonem 250 kilowattů. Jako hlavní přínos pro záchranku očekáváme lepší jízdní vlastnosti, tedy velice dobrou akceleraci vozidla a jeho mrštnost v dopravním provozu ve městě. Výkon vozidla i samozřejmě redukci provozních nákladů za pohonné hmoty, údržbu a servisní prohlídky, vysvětluje lékařský náměstek a vedoucí lékař letecké záchranné služby Anatolij Truhlář.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má nový elektromobil, první svého druhu u nás

Kapacita baterie by podle něho měla být dostatečná a problémy s dojezdem k pacientům nepředpokládá. „Naše posádka, pro kterou je tohle vozidlo určeno, najede v průměru 55 kilometrů denně. A ty výjezdy jsou samozřejmě rozkouskované na malé úseky a mezi nimi je vůz v garáži. Takže nemáme obavu, že by nás dojezdová doba nějak limitovala.

Čtěte také

Zdravotnická záchranná služba elektromobil pořídila za 2 miliony korun. Další milion stály zdravotnické přístroje a další vybavení. Stejně jako většina hradeckých sanitek má i tato tzv. preferenční modul.

„Je to speciální zařízení, které je konkrétně tady v Hradci Králové spárováno i se semafory. To znamená, že když tohle auto přijíždí ke křižovatce vybavené semafory, tak systém řídící dopravu ve městě, to pozná a umožní průjezd tomuto vozu tak, že nastaví průjezd na zelenou, upřesňuje ředitel Královéhradecké zdravotnické záchranné služby Libor Seneta.

Na území Královéhradeckého kraje je nonstop v provozu 33 sanitních vozů.

Spustit audio

Související