Ženy ve sborech hasičů i policie. Kolik jich slouží v obvodních odděleních Libereckého kraje?

8. březen 2024 12:33

Některé ženy vykonávají velmi náročná povolání. Ať už se jedná o policistky nebo třeba hasičky. Jaké to pro ně je a jaké zastávají pozice, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Psychicky, ale především fyzicky náročné profese hasičů a policistů vykonává i řada žen. U policie tvoří přes pětinu sboru, hlavně na obvodních odděleních, u hasičů působí převážně na operačním středisku.

Policistek je v Libereckém kraji více než 270. Z celkového počtu zaměstnanců je to 22 procent, tedy více než pětina. Žen, které pracují u profesionálních hasičů, je méně; celkem 65, což je v porovnání s celkovým počtem zaměstnanců 14 procent.

Policisté si své zaměstnance vybírají bez rozdílu. Muži i ženy tak mají stejné podmínky, které musí splnit, včetně fyzických testů. Stejně tak přístup hasičů je rovný. Tam ale ženy pracují spíš v administrativě nebo třeba na operačním středisku.

Podle ředitele krajských hasičů Jana Hadrbolce se ale mohou ucházeti i o pozici ve výjezdu, kde mají stejnou výstroj jako muži. Při zásahu tak nosí zhruba dvacet pět kilogramů.

Policistky jsou z většiny v přímém výkonu služby. Pracují tedy na obvodních odděleních, u dopravní služby, cizinecké služby nebo třeba jako kriminalistky.

U hasičů je situace odlišná. Nejvíc žen působí v krajském operačním a informačním středisku. Pracují třeba na telefonním centru tísňové linky 112, v ekonomickém oddělení nebo v kanceláři ředitele.

Spustit audio

Související