Zloději se v Krkonoších zaměřují na lyže z půjčoven

19. listopad 2015

Lyže jsou mezi zloději v Krkonoších oblíbeným artiklem. Kradou se odložené v autech i před restauracemi. Mimo zájem nenechavců nejsou ani půjčovny. Lidé si ale půjčené lyže mohou připojistit.

Často se stává, že někdo půjčené lyže prostě nevrátí. A to i přesto, že si v půjčovně kopírují doklad totožnosti.

„Jedná se o zahraniční turisty, kteří si na doklad totožnosti, který v mnoha případech není ani jejich, vypůjčí lyže. Majitel půjčovny přichází na to, že v tom přesně daném termínu, kdy se měly lyže vrátit, k tomu nedojde. Potom se samozřejmě obrací o pomoc k nám – na policii,“ vysvětluje Udo Ertner z trutnovské policie.

Zkušenost se zloději má i majitel půjčovny Radek Vancl z Vrchlabí.

„Kradou jak jednotlivci, tak existují i organizované skupiny. Máme vlastní zkušenost dvě sezóny zpátky, kdy si dva polští občané vytipovali naše zařízení a odcizili nám vybavení v desítkách kompletů. V Harrachově je ale zadržela místní policie, zboží se nám vrátilo zpátky,“ vzpomíná Vancl.

Půjčovna tehdy mohla přijít o lyže za statisíce korun. Se ztrátami se podle Vancla ale musí počítat.

Na zloděje mohou doplácet i lyžaři, kteří si lyže půjčí, a mají v úmyslu je vrátit. Někteří se totiž zaměřují na lyže, které si lidé odkládají před restauracemi.

Půjčovny proto doporučují zařídit si při půjčení lyží i pojištění.

Pec pod Sněžkou, půjčovna lyží

„Pokud zaplatí připojištění, tak se celá škodní událost řeší přes pojistku. Pokud si vybavení nepojistí, sepisujeme protokol, hlásíme na policii a dle možností žádáme klienta, aby nám škodu uhradil,“ dodává Radek Vandl.

Zlodějům lyží se nevyhnou ani lidé, kteří mají vlastní vybavení. A tak nezbývá, než mít to na paměti a lyže si hlídat.

„U lyží je největší problém, že si je lidé často nechávají před restaurací. Odejdou, nevěnují jim dostatečnou pozornost a pak samozřejmě dochází k těm krádežím,“ připomíná varování policie Udo Ertner.

Lyže jsou navíc velmi špatně dohledatelné, nemají žádné identifikační znaky či čísla. Jediný způsob, jak zloděje usvědčit, je tak často jedině chytit ho při činu.

autor: Hana Novotná
Spustit audio