Znám já jeden krásný zámek nedaleko Jičína. Humprecht shlíží na Sobotku a okolí už 351 rok

3. duben 2017

Ten zámek se jmenuje Humprecht a paní kastelánka Dagmar Faměrová je hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. Takže zacinkáme klíči od té letošní turistické sezóny a pozveme vás na zámek Humprecht.

Vše je vycíděné, nablýskané, okna vyleštěná?
Ano, to je hlavní zásluha naší paní uklízečky, že probudí zámek pro zimě, k životu. Samozřejmě a moc se snažíme, aby bylo vše připraveno a v pořádku.

Kdyby náhodou někdo nevěděl, Humprecht je nedaleko Jičína, jak jsme říkali, kousek od Sobotky, pěkně na vršku a je krásně vidět. Viďte?
Je moc hezky vidět, protože ti stavitelé ho úžasně zasadili do krajiny, na takový krásný vršek nad Sobotkou, shlíží na Sobotku a okolí už 351 rok. Loni jsme slavili výročí založení stavby.

No a kde se tam vzal? Kdo ho postavil? Jak se tam ocitl tenhle nádherný zámek?
Architektem byl italský stavitel Carlo Lurago a zámeček postavil pro hraběte Humprechta Jana Černína z Chudenic.

Nejznámější místností Humprechtu je akustická hudební síň, která má výšku 16 metrů a tvar elipsy. A tyhle dvě vlastnosti způsobují, že když tam zazpíváte, tak se vám hlas vrací zpátky 6 až 8 sekund.Dagmar Faměrová, kastelánka zámku Humprecht

O tom důvodu, proč byl Humprecht postaven, vypráví i jedna legenda o té nejkrásnější ženě střední Evropy. To byla Italka Diana Maria Ippoliti di Gazoldo.
To je nejpůvabnější pověst o vzniku našeho zámku. Tvrdí se, že zámeček byl postaven paní hraběnce jako malý dárek k svátku za necelý rok. Mně to přijde velmi půvabné, takže na to při prohlídkách vždy upozorňuji. Samozřejmě ta historická skutečnost byla asi malinko odlišná. Nejspíš Diana na Humprechtě nikdy nebyla, manželství Humprechta a Diany skončilo, ale na svou dobu bylo velmi zajímavé, určitě by vám o tom dokonale dokázala vyprávět naše bývalá průvodkyně Eva Chodějovská Bílková. Ale nám se to hrozně líbí a myslím si, že i ta skutečnost byla možná hodně blízká pravdě. Oni se měli rádi, dopisovali si o výchově svých dvou synů, dokonce to vypadalo, že se znovu sejdou, že se Diana vrátí za Humprechtem do Čech, ale bohužel předčasná smrt Humprechtova tomu zabránila.

Dagmar Faměrová, kastelánka známého a jednoho krásného zámku nedaleko Jičína a ten zámek se jmenuje Humprecht

Takže zůstala v Itálii.
Dojela, tuším do Českých Budějovic, pak se snad tady chvilku zdržovala, protože zrovna v té době tedy Humprecht zemřel. Ale samozřejmě se pak vrátila do Itálie, tam měla rodinu.

Ta pověst praví, že zámek měl dát Dianě Humprecht k svátku. On trošku vypadá jako dort.
Ano, dort mu někteří říkají. Ten tvar je poměrně zajímavý, neobvyklý a ve své době byl velmi moderní. Respektoval ty rodící se barokní trendy, je na přechodu od manýrismu a ten tvar je opravdu krásný. Ale respektuje terén, což mi přijde moc laskavé vůči okolnímu prostředí, že tedy přesně do krajiny zapadl. A myslím, že s ní úplně srostl jako nádherné Trosky nedaleko od nás.

A co ten půlměsíc nahoře, na vršku, na špici? Protože to by člověk tady v českých luzích a hájích nečekal.
To je další krásná legenda, která se k Humprechtu váže. A dokonce letos o ní budeme mluvit daleko více, protože už zmiňovaná Evelýna Chodějovská Bílková připravuje krásný literárně hudební pořad o tom, proč máme na Humprechtě půlměsíc. Ale samozřejmě každému návštěvníkovi, který přijde na zámek, prozradíme alespoň ty informace, které máme k půlměsíci dosud.

Tak nám řekněte, jak se tam vzal?
Máme ho na špičce zámku poměrně dlouho, od roku 1829, kdy se opravovaly střechy a tehdy jsme v Sobotce měli pana děkana Františka Matějoviče, vetešníka, který byl nadšený amatérský historik a archivář. Byl to souputník obrozenců a on v rámci takového dobového nadšení připomínat slavné činy starých Čechů, navrhl, aby na špici zámku dali turecký půlměsíc na paměť cest Heřmana Černína do Turecka v letech 1614-15 a 1644-1645, protože on při těch diplomatických cestách do Cařihradu dojednal mír s Turky. Což bylo velmi důležité. Myslím si, že mír je vždycky lepší varianta.

Dagmar Faměrová, kastelánka známého a jednoho krásného zámku nedaleko Jičína a ten zámek se jmenuje Humprecht

A co třeba nějaká zámecká strašidla? Má Humprecht nějaké? Třeba Bílou paní?
No, tak pokud pomineme mě, tak je tam těch strašidel hodně, ale myslím si, že všechna jsou velmi hodná.

A co ten krbník? Protože to je taky zajímavá věc. Pozorný návštěvník si určitě povšimne, že má Humprecht na střeše 4 komíny. Ale uvnitř krby jenom tři.
Ano je to tak. Ale je to trošku složitější. Samozřejmě tohle to je první reakce pozorného návštěvníka, ale nám se podařilo dát dohromady stavebně historický průzkum a samozřejmě víme, že těch topenišť tam bylo víc, že jsou některá zazděná. Pravděpodobně v historii tam byla kombinace kachlových kamen, ale samozřejmě jsou tam i krásné krby a černá kuchyně má topeniště. Ten krbník je tím pádem logický, protože to topení je nějaké trošku zakleté a kouzelné. Tedy strašidlo Krbník, ano.

Jak dlouho vy děláte kastelánku na Humprechtu?
Už více jak čtvrt století. Takže hodně dlouho.

A co vás tam přivedlo?
Rodiče. Tam jsem vyrůstala, dá se říct, že jsem se tam učila chodit, ano.

Strop oválné hodovní síně se znakem Černínů

A jak vypadá vaše práce na zámku? Jako kastelánka musíte mít klíče opravdu od všeho. Kolik je tam celkem místností?
Je tam 27 místností. Humprecht byl prakticky malý lovecký zámeček, který byl určen pro letní a podzimní kratochvíle. V době svého vzniku. A je možné se tam podívat na to, jak ten zámeček asi fungoval na přelomu 17. a 18. století. Že tam byla černá kuchyně, samozřejmě tam byly i ložnice, salónky, galerie a asi nejznámější místností Humprechtu je akustická hudební síň v prvním patře, která má výšku 16 metrů a tvar elipsy. A tyhle dvě vlastnosti způsobují, že když tam promluvíte anebo zazpíváte, tak se vám hlas vrací zpátky 6 až 8 sekund.

Tím je tedy ta místnost unikátní, vůbec možná i na světě. Vy si tam někdy zpíváte?
Určitě, snažíme se tam zpívat, nebo návštěvníkům nějak ten zvuk zprostředkovat. Je to samozřejmě zajímavá záležitost, ale návštěvníci mi tvrdí, že ve Slavkově je podobná akustika, takže se těším, že se někdy do Slavkova podívám, abych to mohla porovnat.

Co ta vaše věž? Tam se dá taky prý vylézt až nahoru a tam je nádherný výkledna celý Český ráj, na Trosky a další hrad Kost.
Přesně tak. Dá se dívat i z podlaží druhého. V druhém podlaží máme krásný panoramatický ochoz, kde je možné se projít a rozhlédnout po krajině. A samozřejmě do věže návštěvníky provádíme také. Je to ovšem trošku složitější, jelikož se jde schodištěm ve zdi, což pro některé osoby není úplně příjemné, ale je to zážitek zajímavý a ten rozhled, který je z věže, je trošku jiný než z ochozu.

Na co se u vás na zámku letos můžeme těšit?
Díky mým milým kolegům a kolegyním jsme dali dohromady i zajímavý kulturní program na celý rok. Začínáme hudebním koncertem, jak jinak na zámku. A snažíme se zohlednit a pozvat i takové trošku alternativní směry a proudy. Ty hudební programy budou po celý rok. Mojí srdeční záležitostí je pěvecký koncert Martina Strouhala a Veroniky Vildmanové, ale moc se těším i na ten pořad o půlměsíci a na různé literární a literárně historické pořady.

No tak si to přijďte poslechnout. Možná i když bude zpívat naše paní kastelánka z Humprechtu paní Dagmar Faměrová. A my přejeme, ať jsou vám ta vaše zámecká strašidla letos v sezoně nakloněna.

autor: jak
Spustit audio