Zoo Brno slaví 70 let. Jízda na ledním medvědovi i chytání padajících vajec

Brněnská zoologická zahrada byla slavnostně otevřena 30. srpna roku 1953. Ovšem spolek pro její zřízení vznikl už v roce 1935 a o dva roky později byl otevřen Zoologický koutek v Tyršově sadu. Tento předskokan pozdější zoo byl na příkaz protektorátních úřadů zlikvidován za druhé světové války. Po válce spolek hledal vhodné místo pro vybudování zahrady. Uvažovalo se o Pisárkách, Medlánkách i Králově Poli. Ovšem nakonec bylo vybráno území kopce Mniší hora v Bystrci.

Zřizovací listina k vybudování brněnské zoo byla podepsána 6. května 1950 a o tři roky později už tu návštěvníci mohli obdivovat první živočichy. Těmi byli zpočátku draví ptáci a sovy. Postupně se k nim přidávali další obyvatelé, například medvědi, vodní ptáci, bizoni nebo lamy.

Lední medvěd žil tři měsíce v bytě veterináře

V Zoo Brno se uskutečnil první úspěšný odchov šimpanze na našem území. Ten samý kousek se podařil i u ledních medvědů. První sameček Kukulín žil do tří měsíců věku v bytě veterináře Karla Tilče, který prý na tomto medvědovi později dokonce jezdil.

V poslední době se na Mniší hoře narodil i sameček hoka červeného, hrabavého ptáka původem z Jižní a Střední Ameriky. Jeho odchov ale vůbec nebyl snadný, protože samička hoka svéhlavě nesnášela vejce do hnízdního koše. Obvykle je snesla, když zrovna seděla na větvi. A takové chytání padajících vajec to už je slušný kaskadérský kousek.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.