Zvídaví a chundelatí potomci Roxany a Doga. Dvorský safari park se chlubí novými mláďaty servalů

15. červenec 2023 08:29

Safari Park Dvůr Králové má nové servaly. Dvě mláďata s matkou najdete ve venkovním výběhu naproti hlavnímu vchodu. Zvídaví a chundelatí dvouměsíční potomci Roxany a Doga jsou samečkové a právě matka rozhoduje o tom, kdy je vhodný čas na dovádění pod širým nebem. 

Čtěte také

Snad budete mít štěstí a poznáte je tak, jak je zná ošetřovatelka Kateřina Bílková v příspěvku redaktorky Dany Voňkové.

Serval stepní, nebo jen serval, je africká kočkovitá šelma. Řadí se mezi malé kočky a vyznačuje se žlutavým, černě skvrnitým kožichem a štíhlým tělem. Loví především malé hlodavce a ptáky. Serval je spřízněn s karakalem a kočkou zlatou. Rodové jméno v řečtině znamená „úžasně mrštný“. Má velké zakulacené uši a vysoké nohy, které mu umožňují lehce se pohybovat ve vysoké trávě.

Serval žije pouze v Africe, přičemž téměř výhradně jižně od Sahary. V Alžírsku byl zřejmě vyhuben. Je rozšířen na území savan, stepí, lesostepí a v horských oblastech (až do výšky 3800 m n. m.). Část jeho areálu se nachází i na okrajích tropických deštných lesů. Jeho výskyt je vázán na zdroje vody a alespoň částečně travnatou krajinu.

Čtěte také

Serval je poněkud netypicky stavěná kočka. Jeho vysoká a štíhlá postava je přizpůsobená ke skákání a rychlému běhu. Dokáže vyvinout rychlost až 73 km/h, což ovšem využívá jen na krátkou vzdálenost, šplhá také dobře po stromech, ale tuto činnost nijak zvlášť nevyhledává.

Síla stisku servalových čelistí je přibližně třikrát vyšší než u kočky domácí, což rozšiřuje jeho možnosti při lovu větší kořisti.

Dvorský safari park se chlubí novými mláďaty servalů
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související