1968 ve folkových písních

21. srpen 2018

Připomínáme si v těchto dnech 50. výročí obsazení tehdejší československé socialistické republiky vojsky Sovětské svazu a takzvaných spřátelených armád zemí Varšavské smlouvy. Někdo to bagatelizuje, jiný říká, že za to mohli Ukrajinci, někdo k tomu výročí radši mlčí.

Jiní tvrdí, že to nelze srovnávat se současnou agresivní politikou na východ od nás. Ale byla to lumpárna, donebevolající nespravedlnost a další hluboká jizva. Normalizace a následné smíření bylo selhání, které si jako národ stále neseme.

Je třeba si to připomenout i po stránce hudební, protože právě ve folkových písní lidových pěvců a písničkářů se dané téma pochopitelně v následném období odrazilo. Dnešní pořad je tedy mixem písní pro zamyšlení.

Nechybí písně Kryla, Merty a Hutky ze sdružení Šafrán, ale i vzpomínky Vyčítala a Ryvoly, nebo stopy v písních mladé generace. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.