2 veřejné vysoké školy, 7 fakult a víc než 10 000 studentů. Tak to žije v Hradci Králové

18. listopad 2015

V metropoli Královéhradeckého kraje působí královéhradecká univerzita a dvě fakulty pražské Univerzity Karlovy. Studentů je zatím dostatek, i když některým školám pomalu ubývají. Ale současně přijíždí studovat hodně cizinců.

"My máme celkem zhruba přes 1 500 studentů," říká děkan lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Miroslav Červinka.

Zároveň ale dodává, že třetina studentů je ze zahraničí: "Zahraniční studenti samozřejmě masivně studují to všeobecné lékařství, těch je zhruba 300. A asi 60 je tady studentů zubního lékařství. A pak jsou, řekněme jedinci, asi 5 zahraničních studentů tu studuje tu nejvyšší formu, to jsou ty doktorské studijní programy."

Na nedostatek studentů si královéhradecká lékařská fakulta nemůže stěžovat, tedy alespoň u vyšších stupňů vzdělání.

Čtěte také

"My patříme k těm několika málo fakultám v republice, které mají absolutní převis zájmu oproti našim možnostem. Sedmkrát až desetkrát víc studentů se hlásí než můžeme přijmout," dodává Miroslav Červinka, děkan lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Největší zájem je o všeobecné lékařství

V posledních letech ale prý rychle stoupá i obliba zubního lékařství, protože ve všech ročnících má hradecká lékařská fakulta plno.

Nové laboratoře, učebny a posluchárny. To vše jako zázemí pro své studenty nabízí Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, která letos slaví 70. výročí od svého vzniku. Nová je tak i pitevna, která medikům nabízí moderní zázemí.

Podobné je to i na farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy, která v krajském městě také sídlí a má zhruba 1200 studentů.

Naopak Univerzitě Hradec Králové studenti ubývají - to je ale podle kancléře univerzity Ondřeje Tikovského logický vývoj: "Máme momentálně 8 000 studentů. To znamená asi 1 000 už jsme takzvaně odepsali. Myslím samozřejmě účetně a kapacitně. Protože pochopitelně klesá demografická křivka. A ubývá těch, kteří jsou, nepěkně řečeno, na vstupu. To jest maturantů a uchazečů o vysokoškolské vzdělání."

Nové laboratoře, učebny a posluchárny. To vše jako zázemí pro své studenty nabízí Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, která letos slaví 70. výročí od svého vzniku. Nová je tak i pitevna, která medikům nabízí moderní zázemí.

I na královéhradecké univerzitě studují cizinci. Je jich zhruba 200 a nejčastěji přijíždějí z Taiwanu.

"My už máme smlouvu s deseti taiwanskými univerzitami. Za dobu našeho přátelství už jsme poslali celé jedno letadlo českých kolegů na Taiwan. A vznikla dokonce dvě česko-taiwanská manželství."

S ubytovacími kapacitami ani jedna ze škol nemá problém a míst je dostatek.

Za to může i fakt, že mnozí studenti si hledají soukromé bydlení.

autor: zen
Spustit audio