45. ročník Smetanovy Litomyšle - RYTMUS, POHYB, TANEC, BALET...

27. červen 2003

Jestliže minulý ročník festivalu svým podtitulem "Slovo, tón, melodie, píseň." zdůraznil význam slova a uměleckého textu pro hudební díla, ročník příští se ve své dramaturgii zaměří na další jejich neodmyslitelnou složku - rytmus a tanec.

45. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl, který se v rodném městě Bedřicha Smetany uskuteční ve dnech 20. června až 5. července 2003, představí tanec v mnoha podobách: od renesančních tanců v podání souboru Chorea Historica až po moderní balet provedený Národním divadlem v Praze. Prostor dostanou i zvláštní projekty či ansámbly - překvapivé je jistě spojení varhan a dvou tanečníků v Biblických tancích Petra Ebena, k moravskému folklóru se obrací hudebně - taneční pásmo "O Slunovratu" Jiřího Pavlici a Hradišťanu. Stranou nezůstanou ani vlivy tance na tvorbu komorní a symfonickou, provedena bude například II. řada Slovanských tanců Antonína Dvořáka.

Páteří programu bude samozřejmě opera. Národní divadlo v Praze bude v Litomyšli hostovat s inscenací Její pastorkyně Leoše Janáčka, ostravské divadlo uvede Smetanovy Dvě vdovy. Z operních árií budou sestaveny dva koncerty s pěvci světových jmen. Jednou z událostí české kulturní sezóny bude recitál SERGEJE LARINA, tenoristy účinkujícího v nejpřednějších operních domech světa.

smetanova litomyšl - G.Verdi- Nabucco 1992
autor: ŠVE
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.