46. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl

17. červen 2004

Premiéra opery Braniboři v Čechách dnes večer zahájí 46. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Letošní program, nesoucí podtitul Česká hudba 2004 tvoří nejen operní inscenace, ale také symfonické či komorní koncerty nebo komponované pořady. Podrobnější informace o festivalu, který potrvá do 27. června, vám nabízí redaktorka Tereza Klůsová.

"Největším počinem letošního ročníku je nově nastudovaná opera Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách, která se na festivalu nehrála čtyřicet tři let. Velký prostor také dostává hudba Antonína Dvořáka či Petra Ebena. V Litomyšli bude vystupovat řada vynikajících sólistů v čele s tenoristy Petrem Dvorským, Štefanem Margitou nebo sopranistkou Gabrielou Beňačkovou. Festivalové publikum přivítá i vynikající sbory. Uvádí dramaturg Smetanovy Litomyšle Vojtěch Stříteský: "Pražský filharmonický sbor, Český filharmonický sbor, orchestry - symfonický orchestr FOK z Prahy, ale vedle toho také Pražskou komorní filharmonii." Většina pořadů se bude konat na druhém nádvoří litomyšlského zámku. Připraveny jsou dva externí koncerty - na zámku v Pardubických a na hoře Matky boží u Králík. Festival doprovází také věděcká konference na téma Bedřich Smetana nebo výtvarné výstavy."

Smetanova Litomyšl - Koncert na přání - Tenkrát v Americe
autor: KLU
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.