850 - tolik připomínek podali lidé k návrhu nového územního plánu Hradce Králové

8. červenec 2016

Celkem 850 připomínek se sešlo na královéhradeckém magistrátu kvůli návrhu nového územního plánu města. Termín pro jejich podání vypršel na konci června a úředníci odboru hlavního architekta je teď začnou zpracovávat. To potrvá měsíce. Územní plán je klíčový dokument, který určuje budoucí podobu města.

„Od malička mě tady ta alej provází mým životem. Mám ji rád, starám se o ni a trošku se tady snažím uklízet. Nejsem tady jediný, je tu spousta sousedů a my se tady potkáváme," ukazuje Ondřej Samek alej mezi Opatovickou ulicí a železniční tratí na Pardubice. Ta se má rozšiřovat na dvě koleje a část parku by se měla kácet.

S rozšířením železničního koridoru počítá i návrh územního plánu.

Místním se to nelíbí a založili spolek Kaštanka - Ondřej Samek je jeho předseda: „My jsme podali tři námitky. První se týkala toho, že v územním plánu není ulice Opatovická vedena jako zelený prostor. Je vedena jako veřejný prostor, kde samozřejmě pak může vzniknout cokoliv."

Čtěte také

Další námitky jsou, že rozšířený železniční koridor ještě víc rozdělí Pražské předměstí a v místě se prý také zhorší životní prostředí.

Územní plán Hradce Králové - urbanistická koncepce

Celkem přišlo kvůli návrhu územního plánu na hradecký magistrát 850 nejrůznějších písemností. Ty je teď nutné roztřídit a rozhodnout o nich.

„Je to číslo velké. My jsme rádi, že se lidé zapojují do dění a že připomínkují a posílají své námitky. My se s nimi budeme snažit vypořádat co nejdříve," říká mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdalena Vlčková.

Třídění a posuzování námitek, připomínek, nebo stanovisek potrvá několik měsíců: „Na uplatněné připomínky ani námitky autoři sice odpověď neobdrží, ale v souladu s legislativou bude jejich vyhodnocení součástí odůvodnění územního plánu."

O nejvážnějších námitkách bude rozhodovat zastupitelstvo města.

Spustit audio