9. laskavý večer v přímém přenosu

20. květen 2004

V přímém přenosu z Komorní scény Východočeského divadla Pardubice vám v úterý 25. května od 19 hodin zprostředkujeme 9. LASKAVÝ VEČER s knížkou v ruce hudebníka a textaře Jiřího Šlupky Svěráka. Ten se tentokrát setká s předsedou Obce spisovatelů a Syndikátu novinářů ČR - Ivanem Binarem. Jeho minulost je tak pestrá, že by jeho vypravování stačilo hned na několik Laskavých večerů...

Byl učitelem, korektorem v tiskárně, pedagogickým pracovníkem v ostravském DPM, redaktorem měsíčníku Tramp, závozníkem, vězněm na Borech (1971 obviněn z nepřátelství k socialistickému společenskému zřízení), strojníkem v elektrárně... Po podepsání Charty 77 se s rodinou vystěhoval do Vídně a živil se jako tlumočník a restaurátor porcelánu. V roce 1983 ho zaměstnala Svobodná Evropa v Mnichově a od roku 1994 pokračoval v práci pro tuto stanici v Praze. Počátkem šedesátých let publikoval povídky v časopisech, pohádky v pořadu Hajaja a písňové texty pro ostravské Divadélko pod okapem. Knižní prvotinu Jak pan Bouda s cirkusem se světem loudá mu vydalo pražské nakladatelství Profil v roce 1969. Povídka Můj bratr Kain a divadelní hra O hostu a rybě mu přinesla rok zmíněného vězení. Poté už publikoval v samizdatu, exilu a v zahraničních nakladatelstvích (próza Kdo co je pan Gabriel, romány Rekonstrukce, Kytovna umění). Po revoluci vydal v Čechách knížky Den, kdy slétly vlaštovky, Jeníkova práce, S kouzelníkem do světa, Ohrada a Sedm kapitol ze života Václava Netušila.

Kniha
autor: PRO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.