Aktivní dovolená? Projezděte Pardubicko na kole

8. červenec 2016

Přijeďte na dovolenou na kolech do Pardubic. Máte pocit, že metropole našeho kraje je spíš vhodná na jednodenní výlet? Omyl. Pardubice jsou skvělým místem, odkud můžete vyrazit na cyklotrasu.

Dejte si lehký nebo náročný okruh. Cesty vedou krásnou přírodou. Pár tipů pro nabídla v rozhlasové Radioporadně Aneta Jelínková.

Nemusíte si hned kupovat mapu. Stačí zajít do pardubického informačního centra, kde dostanete přímo vytištěné brožury nebo se podívejte na webové stránky města.

Trasy pro rodiny i náročné

„Začneme tím, co většina zná. Cyklostezka na Kunětickou horu vede kolem Labe. Na trase je i Perníková chaloupka,“ říká Aneta Jelínková. Okruh má dohromady 18 kilometrů a je nenáročný, vhodný pro celou rodinu. „V pardubické brožuře je u každé trasy mapa a výškové profily, abyste věděli, do čeho se pouštíte,“ vysvětluje Aneta Jelínková. Ale ruku na srdce. Na Pardubicku vás žádné dramatické převýšení nečeká.

Čtěte také

Pokud chcete vyrazit dál, pokračujte na Vysoké Chvojno. Projížďku lesy můžete spojit i s houbařením. Právě tam totiž při příznivém počasí rostou. „Po cestě je krásná studánka, obora a přímo ve Vysokém Chvojně je úžasné arboretum,“ říká Aneta Jelínková. V tomto parku rostou různé cizokrajné stromy a keře.

Další nenáročný asi 30 kilometrů dlouhý okruh vás čeká okolo Bohdanečských rybníků. Když si u jednoho z nich sníte svačinu a budete se dívat kolem sebe, nebudete zklamaní. Ve vodě i na břehu to žije. Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník je vyhlášenou ptačí oblastí. Cyklotrasa nabízí také místa ke koupání. Zkuste písníky Hrádek a Oplatil, ale také Pohránosvký rybník, který je chráněnou botanickou a ornitologickou lokalitou.

Rybníky na Bohdanečsku jsou v krásné přírodě

Jste sportovci a potřebujete si dát pořádně do těla? Pak je tu pro vás speciální dálková trasa nazvaná Perníkové srdce. „Ano, opravdu má takový tvar. Mapu najdete na webu města. Končí a začíná v Pardubicích a měří 148,5 km,“ doporučuje Aneta Jelínková.

Na cyklisty myslí i Pardubický kraj. Pro letošní sezonu připravil speciální Vandrovní knížku a patnáct okruhů pro kola. Díky nim projedete okolí nejen Pardubic, ale třeba i Litomyšle, České Třebové, Kostelce nad Orlicí nebo Lanškrouna. „Vandrovní knížka slouží k soutěži. Hlavní cenou je horské kolo. Podmínkou je, že projedete alespoň tři okruhy,“ upozorňuje Aneta Jelínková.

Vyzkoušejte Rekola

Nemáte své vlastní kolo? Nevadí. Svezte se v Pardubicích na Rekolech. Najdete je v ulicích města. „Je to komunitní sdílení kol. Zaregistrujete se, zaplatíte sezonní nebo měsíční poplatek, stáhnete si aplikaci do chytrého telefonu a můžete začít jezdit,“ říká Aneta Jelínková.

Čtěte také

Na takovém kole můžete bez obav vyjet i mimo Pardubice. Podmínkou je, že ho vrátíte zpět do centra. V nabídce jsou dva druhy kol. Jedna jsou obyčejná a postačí k popojíždění po městech. Další jsou už kvalitnější a jsou vhodná pro delší trasy. „V aplikaci jasně vidíte, kde kolo najdete a do které kategorie patří,“ dodává Aneta Jelínková.

Během olympiády kola zdarma

Rekola připravila v rámci Olympijského parku speciální akci. Je jasné, že do Pardubic na tuto velkou sportovní i společenskou akci dorazí hodně přespolních. Je to jedinečná příležitost ukázat, co máme na Pardubiciku pěkného. „Určitý počet kol bude na vyhrazených stanovištích. Zájemce přijde a půjčí si kolo osobně. Je to jednoduché a zdarma,“ vysvětluje Aneta Jelínková a zve na léto do Pardubic.

autor: PRO
Spustit audio