Alois Ježek se vrací do čela Karlovarského symfonického orchestru

6. březen 2006

Karlovarští symfonici mají nového ředitele - Aloise Ježka. Nahradil Miloše Formáčka, jehož město jako zřizovatel Karlovarského symfonického orchestru odvolalo poslední únorový den krátce po jednání zastupitelstva. Důvodem ke změně ve vedení orchestru byly výsledky ekonomického a personálního auditu. Jak uvedla náměstkyně primátora Monika Makkiehová, kontroly odhalily v řízení závažné nedostatky.

Bývalý ředitel se k odvolání ani k výsledkům auditu nechce vyjadřovat. Nyní je v pracovní neschopnosti. Jeho pracovní poměr v KSO ale nekončí. Záleží na tom, jak se dohodne s novým ředitelem a jaká bude jeho ochota ke spolupráci.

Karlovarský symfonický orchestr by měl sedmdesátiletý Alois Ježek řídit zhruba dvě až tři sezony, což byla jeho podmínka. Magistrát původně uvažoval o tom, že by Formáčkova nástupce pověřil vedením jen na půl roku. Poté chtěl vyhlásit výběrové řízení. Podle Aloise Ježka je orchestr je v takovém stavu, že by půl roku nestačilo. Aby měla práce vůbec nějaký smysl, potřebuje delší čas. Teď se musí především seznámit se situací mezi hráči. I když řadu informací samozřejmě má.

Vedení města od Ježka očekává, že uklidní situaci v orchestru a dostane ho z ekonomického propadu. Mezi jeho hlavní úkoly bude patřit například prostudování všech smluv uzavřených během Formáčkova působení. Podle Makkiehové je řada z nich pro město nevýhodná a možná ho dokonce poškozovala. Některé z nich budou patrně vypovězeny.

Symfonický orchestr

Ježek se do čela KSO vrací už podruhé. Poprvé orchestr řídil v letech 1996 až 2000. Poté se stal ředitelem Mezinárodního pěveckého centra Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Tuto obecně prospěšnou společnost povede i nadále.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio