Anestezie, korunky, můstky, implantáty aneb O zubech od A až do Z

3. prosinec 2021

Proč nám rostou zuby moudrosti, nakolik může za zkažený chrup dědičnost, co zubům nejvíc škodí, jaké jsou možnosti zubních náhrad, a co může způsobit skřípání zubů? Nejen to se dozvíte od zubního lékaře Radomíra Sekvardy v Seriálu týdne.

Stomatolog Radomír Sekvarda

Jako malé děti jsme před návštěvou zubaře snily o bezbolestné vrtačce. Dnes už víme, že nás před bolestí, která někdy provází ošetřování zubů, ochrání anestezie. Jak se ale Iveta Kalátová dozvěděla v ordinaci zubního lékaře Radomíra Sekvardy v Hrádku nad Nisou, pro pacienty, kteří mají obavy i z injekční stříkačky, má jednoduchou pomůcku.

Mít krásné zdravé zuby si přejeme všichni. Co bychom pro to měli udělat, od jakého věku dítěte by rodiče měli začít s čištěním zubů a návštěvou u zubaře, i to stomatolog Radomír Sekvarda poradí.

Někdy se však i přes veškerou péči musíme s některými zuby rozloučit. Stále víc dříve narozených lidí řeší, jak kvalitně svůj chrup nahradit. Klasické nasazovací zubní protézy, takzvané „klapačky“, které si někteří pamatují u svých prarodičů, se uplatňují i v současnosti. Jak ale zubař Radomír Sekvarda připomněl, jde o případ, kdy jsou vyčerpány veškeré jiné možnosti.

Zubní implantáty existují v široké barevné škále

Jedním z řešení chybějícího zubu je zubní implantát. Nejde o levnou záležitost, ale dobrou zprávou je, že při řádné péči vydrží do konce života. Stomatolog Radomír Sekvarda nechal redaktorku Ivetu Kalátovou nahlédnout do vzorkovníku.

K preventivní péči o zuby patří i pravidelné návštěvy ordinace dentální hygieny, každý by ji měl navštívit jednou až dvakrát ročně. Co všechno nás tam čeká, prozradí poslední díl seriálu.

Spustit audio

Související