Archeologové našli na hradišti Vraclav desítky mincí z doby Přemyslovců

9. prosinec 2015

Archeologové nalezli při detektorovém průzkumu akropole známého hradiště Vraclav na Orlickoústecku několik desítek ranně středověkých mincí. Jednou z nich je dokonce byzantský follis. Podle nálezů hradiště, které je známé hlavně jako místo vyvraždění Vršovců, vzniklo dřív, než odborníci předpokládali.

„Našli jsme celou kolekci předmětů, především kovových, ale i pravěkou kamennou industrii, zlomky keramiky a podobně,“ popsal archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě David Vích.

Nálezy jsou podle něj podstatné pro datování území a napovědí i to, kde až jeho obyvatelé navazovali kontakty.

„Dokládají nám i místa, se kterými byla Vraclav spojená, byť to propojení patrně nebylo přímé, ať už na Kyjevskou Rus, Byzanc, máme tady i nálezy ražené v saských mincovnách,“ upřesnil archeolog.

Hradiště na Vraclavi vzniklo jako mocenské centrum Přemyslovců, první písemná zmínka o něm je z roku 1073. Veřejnosti je místo známé především kvůli události z roku 1108, kdy zde začalo vyvražďování členů rodu Vršovců.

„Mincovní nálezy jsou velice důležité, protože nám v podstatě dovolují dneska datovat vznik hradiště do první poloviny 11. století nebo dokonce můžeme říci přesněji do závěru první čtvrtiny 11. století,“ shrnul význam nálezu David Vích.

autoři: ČRo , dka
Spustit audio